x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie FMI: Băncile străine au ignorat angajamentul de a nu scoate bani din România

FMI: Băncile străine au ignorat angajamentul de a nu scoate bani din România

15 Ian 2010   •   00:00

Până în luna octombrie 2009 băncile-mamă au scos bani din România, deşi în primăvara anului trecut se angajaseră să nu facă acest lucru, le-au spus reprezentanţii FMI liderilor marilor confederaţii sindicale din Româniai.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că reprezentanţii FMI le-au transmis liderilor confederaţiilor sindicale, în timpul unei întâlniri desfăşurate vineri la Viena, că în România „nu există abateri faţă de acordul semnat cu organismele internaţionale, deşi până în luna octombrie au existat probleme legate de finanţarea cheltuielilor interne, din cauza faptului că acordul semnat de cele nouă bănci străine pentru menţinerea banilor în ţara noastră nu a funcţionat". "Băncile-mamă au scos bani din România şi au creat o presiune şi mai mare pe capacitatea băncilor de aici de a finanţa piaţa internă. Ne-au spus, însă, că din luna noiembrie această situaţie s-a rezolvat", a spus Hossu.

În timpul întâlnirii FMI a acuzat şi „lipsa de resposabilitate" a politicienilor români în campanie. Potrivit lui Hossu, cei de la Fond au susţinut interzicerea creşterilor salariale cu şase luni înainte de alegeri, prin introducerea acestei prevederi în Legea responsabilităţii fiscale, acuzând lipsa de reponsabilitate a clasei politice româneşti în anul electoral.

Sindicaliştii au solicitat FMI să accepte creşterea salariului minim pe economie la nivelul salariului minim din sectorul bugetar şi s-au plâns de faptul că a fost acceptată majorarea contribuţiei pentru Pilonul II de pensii, în condiţiile în care deficitul bugetului de pensii este în creştere. „În ce priveşte creşterea contribuţiei la 2,5% ne-au dat dreptate şi au spus că vor reanaliza situaţia, iar legat de salariul minim au spus că sunt deschişi dialogului, însă au atras atenţia că o majorare a acestuia într-o perioadă de criză ar avea un impact negativ asupra mediului de afaceri", a afirmat Bogdan Hossu.

Liderul sindical a adăugat că o delegaţie a FMI va veni la Bucureşti la începutul lunii martie pentru a prezenta reprezentanţilor clasei politice şi partenerilor sociali politicile care ar vrea să fie susţinute în România pentru a depăşi criza economică. „Vor veni săptămâna viitoare şi vor sta opt zile în România, însă vor veni şi la începutul lunii martie pentru a prezenta reprezentanţilor Comisiilor de buget finanţe din Parlament, partenerilor sociali şi mass-mediei, aspecte ale situaţiei economice din România şi anumite politici care ar trebui susţinute de ţara noastră", a mai spus Hossu.

×
Subiecte în articol: redactie