x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul Proprietatea, omis de la negocierile privind giganţii energetici

Fondul Proprietatea, omis de la negocierile privind giganţii energetici

16 Sep 2009   •   00:00

Deşi mai sunt doar două săptămâni până când ministerul Economiei va prezenta în Guvern proiectul de ordonanţă privind restructurarea sistemului energetic, autorităţile statului încă nu au demarat discuţiile cu Fondul Proprietatea referitor la pachetele de acţiuni pe care acesta îl deţine la companii.

Tudor Şerban, secretar de stat în ministerul Economiei a precizat că în ceea ce priveşte o eventuală preluare a unei participaţii la cele două companii de către Fondul Proprietatea (FP), o deţinere de 20%, chiar şi de 5%, "ar fi enormă".
Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă obţinut de Jurnalul Naţional, statul ar fi preluat acţiunile la companiile energetice pe care Fondul le are, urmând ca printr-o Hotărâre de Guvern să compenseze titlurile cu alte participaţii ale statului.
"Fondul Proprietatea va deţine până la ultima acţiune la cele două companii pro-rata la ce deţine acum" a precizat săptămâna trecută Adriean Videanu, ministrul Energiei.

FP deţine 19,94% din Hidroelectrica, participaţie evaluată la finele lui 2008 la 3,1 miliarde de lei, 17,21% din Nuclearelectrica valorând 967,9 milioane de lei, 14,99% din Romgaz - 416,3 milioane de lei. De asemenea, cei 24,98% din Complexul Energetic Craiova preţuiesc 250,1 milioane de lei, cei 24,93% din CE Turceni acontează alte 282,2 milioane de lei, iar pachetul de 23,73% din CE Rovinari este estimat la 137,6 milioane de lei.
Participaţiile din aceste companii au o valoare totală de 1,3 miliarde de euro.

Din prima companie energetică naţională vor face parte complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica prin reactoarele nucleare 1 şi 2 de la Cernavodă, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, jumătate din distribuitorul şi furnizorul de energie Electrica şi sucursalele hidro Sibiu, Vâlcea şi Slatina.

A doua companie energetică naţională va cuprinde ELCEN Bucureşti, termocentralele Deva şi Paroşeni, Compania Naţională a Huilei, cealaltă jumătate a Electrica, restul de hidroelectrica şi termocentrala de la Iernut, pe care Romgaz o va prelua de la Termoelectrica, în contul unor datorii.

×
Subiecte în articol: economic