x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fondul suveran al Norvegiei a pierdut 5,4 miliarde de dolari

Fondul suveran al Norvegiei a pierdut 5,4 miliarde de dolari

26 Noi 2008   •   00:00

Fondul suveran al Norvegiei, al doilea ca mărime din lume a suferit cel mai mare declin trimestrial în urma crizei economice, de 1,8%, potrivit unui calcul al ministerului de finanţe adică 5,42 miliarde de dolari. Banca centrală norvegiană conduce fondul, în vreme ce ministerul de finanţe realizează regulile după care se conduce.



Norvegia este al cincilea exportator mondial de petrol şi al treilea de gaze naturale. Fondul valora 2.120 miliarde de coroane, adică 301,43 miliarde de dolari. Fondul era cel mai mare acţionar al băncii britanice HSBC, cea mai mare din lume, iar titlurile de stat ale Germaniei valorau şi ele 108 miliarde de coroane, 15,3 miliarde de dolari.

Norvegienii şi-au încurcat fondul suveran în 6 recapitalizări ale unor instituţii financiare în acest an, inclusiv Lehman Brothers, oficialii spunând că cea mai mare investiţie fiind de 1,4 miliarde de coroane, dar nu a menţionat instituţia.

Din 2009 fondul va investi în imobiliar şi îşi va extinde portofoliul şi către state emergente, cum ar fi Rusia, India, China şi Egipt.

Fondul Guvernamental de Pensii a scăzut cu 7,7% în trimestrul al treilea, transmite banca centrală a acestui stat, citată de Bloomberg. Fondul a pierdut 13,1% la portofoliul de acţiuni şi 1,2% la cel de obligaţiuni, cel mai mare declin de la formarea sa din 1996. Kristin Halvorsen, ministrul de finanţe a anunţat azi că guvernul a pompat 128 de miliarde de coroane, 18,2 miliarde de dolari, în acest fond în trimestrul încheiat recent.

×
Subiecte în articol: economic miliarde fondul