x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri europene până în 2027: peste 30 de miliarde de euro pentru România

Fonduri europene până în 2027: peste 30 de miliarde de euro pentru România

de Diana Scarlat    |    12 Apr 2019   •   09:28
Fonduri europene până în 2027: peste 30 de miliarde de euro pentru România
Sursa foto: Stefan Mihai

România va beneficia în continuare de fonduri europene pentru pregătirea forței de muncă, prin Fondul Social European (FSE). Ministerul Fondurilor Europene stabileşte acum direcţiile de investiţii prin Fondul Social European pentru perioada următoare. Prioritară este combaterea ratei de neocupare în rândul tinerilor, iar prin FSE Plus se vor putea finanța în continuare start-up-urile și proiecte pentru crearea de noi locuri de muncă. Domeniile de interes sunt Sănătatea, Educaţia, comunităţile marginalizate și toate grupurile vulnerabile. 

Fondul Social European Plus va fi o versiune mai flexibilă, mai simplă a actualului FSE, creată prin fuziunea a cinci fonduri şi programe existente. Comisia Europeană a explicat că noua variantă, FSE+, se va concentra pe investiţiile în capitalul uman şi pe sprijinirea punerii în aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Conform propunerii Comisiei, România ar putea beneficia, pentru perioada de programare 2021-2027, de aproximativ 30,6 miliarde de euro, astfel: 17,323 mld. Euro prin FEDR; 8,385 mld. Euro prin FSE Plus; 4,499 mld. Euro prin FC și 392 mil. Euro prin Programul Cooperare Teritorială Europeană.

Ministerul Fondurilor Europene stabileşte direcţiile de investiţii prin Fondul Social European pentru perioada următoare, iar preluarea, de către România, a președinției rotative a Comisiei UE este foarte importantă pentru organizarea priorităților de accesare a banilor europeni. „Există o prioritate de investiţii pentru combaterea ratei de neocupare în rândul tinerilor, iar în ceea ce priveşte actuala perioadă de programare, FSE, care este gestionat din Programul Operaţional Capital Uman, a lansat linii de finanţare care au contribuit şi contribuie în investiţii în tot ceea ce înseamnă ocuparea forţei de muncă, sănătate, educaţie, grupuri vulnerabile, asistenţă socială pentru aceste comunităţi care au nevoie de intervenţii din partea statului", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, cu ocazia conferinţei „Fondul Social European Plus, un PLUS pentru viitorul nostru!”, la care a participat și Marianne Thyssen, comisarul european responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă.

Rata de absorbție este în creștere

România are în implementare, în acest moment, proiecte în valoare de 3,2 miliarde de euro, finanțate din fonduri europene, din totalul de 5,1 miliarde alocate. „În momentul de faţă, în ceea ce priveşte utilizarea banilor europeni pe actuala perioadă de programare, pentru care avem o alocare de 5,1 miliarde de euro, avem apeluri lansate - ceea ce înseamnă linii de finanţare - de 4 miliarde de euro. 78% din alocare sunt linii de finanţare în piaţă, contracte încheiate sunt de 3,2 miliarde de euro, sumele primite de la Comisia Europeană sunt de 870 de milioane de euro şi tot atâţia bani am trimis către beneficiari”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene. Rovana Plumb i-a mulţumit comisarului european Marianne Thyssen pentru sprijinul acordat României și a precizat că Preşedinţia română a obţinut mandat din partea Consiliului UE să înceapă negocierile cu Parlamentul European pe subiectul coeziunii, pentru perioada următoare de programare.

Integrarea în FSE+ a sprijinului acordat persoanelor celor mai defavorizate va aduce beneficii persoanelor eligibile prin intermediul unei combinaţii mai bune de asistenţă materială şi asistenţă socială cuprinzătoare.

Obiectivul Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene este ca la finalul acesteia să existe în Consiliu un acord parţial pe tot pachetul legislativ privind politica de coeziune.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb

 

 

×
Subiecte în articol: fonduri europene