x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fonduri speculative/Audieri în Congres şi declin abrupt

Fonduri speculative/Audieri în Congres şi declin abrupt

14 Noi 2008   •   00:00

Industria fondurilor speculative a pierdut 100 de miliarde de dolari în octombrie, iar analiştii prognozează o înjumătăţire.

Industria fondurilor speculative a pierdut 100 de miliarde de dolari în octombrie, potrivit unei estimări realizate de Eurekahedge Pte şi citate de Bloomberg.com. Conform Hedge Fund Research, un fond de investiţii a pierdut în medie 15% din valoare anul acesta. Industria care era evaluată la circa 1,7 mii de miliarde de dolari a fost puternic lovită de pierderile pieţelor şi de retragerea investitorilor. Viitorul este şi mai negru, industria urmând să scadă la jumătate atât în ceea ce priveşte numărul de companii, cât şi al activelor controlate. George Soros este chiar mai catolic, declarând că se aşteaptă ca valoarea fondurilor speculative să ajungă la o treime. Alţii sunt mai optimişti şi avansează o proporţie de “avarie” de 30%, cele mai lovite urmând să fie fondurile europene, cu pierderi de 25%, în timp ce cele americane ar scădea cu “doar” cu 15%.

ANCHETĂ
În plus, şefii a cinci dintre cele mai puternice fonduri din lume au fost audiaţi ieri de Congresul american privind rolul jucat în criza financiară. Astfel, Camera Reprezentanţilor a numit o comisie, condusă de democratul Henry Waxman, pentru a cerceta cauzele şi efectele crizei financiare. Au fost chemaţi la audieri John Paulson, George Soros, Philip Falcone, James Simons şi Kenneth Griffin, unul dintre argumente fiind şi veniturile lor impresionante, ce au depăşit un miliard de dolari în cazul fiecăruia dintre ei. Potrivit Reuters, Waxman le-a cerut să prezinte o listă cu toate fondurile pe care le controlează, activele totale, rapoarte adresate investitorilor, dar şi asupra riscurilor asociate cu fondurile speculative şi detalii asupra veniturilor din ultimii ani.

×
Subiecte în articol: economic