x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaură de 1,3 milioane €

Gaură de 1,3 milioane €

de Elena Stan    |    05 Iun 2007   •   00:00
Gaură de 1,3 milioane €

Imaginea Romăniei se vinde scump in străinătate. Fosta Autoritate Naţională de Turism a plătit pentru cinci spoturi tv peste 1,3 milioane de euro, de cinci ori mai mult decăt preţul pieţei. Preţioasele clipuri nu au fost difuzate niciodată.

Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul Comerţului şi Turismului, acuză departamentul pentru promovarea turismului, al fostei Autorităţi pentru Turism (ANT), de indisciplină şi fraudă cu banii statului. Morariu susţine că peste 1,3 milioane de euro au fost aruncate pe "apa sămbetei".

"La sfărşitul anului trecut, departamentul de promovare din cadrul fostei ANT, in prezent structură a ministerului, a contractat şi plătit cinci clipuri publicitare tv pentru promovare internaţională in valoare de 1,3 milioane de euro. La solicitarea mea, am primit o casetă şi nişte CD-uri care pe patru calculatoare nu au funcţionat cu sonor. Aceste clipuri nu au fost folosite niciodată, iar preţul plătit este de cel puţin cinci ori mai mare decăt suma pe care ar fi plătit-o o firmă privată pentru aceste servicii", a declarat Lucia Morariu.

CURĂŢENIE.
Secretarul de stat a decis să scoată la concurs toate cele 15 posturi din departament. "Nu a existat management la nivelul direcţiei de promovare. Aici am găsit elemente clare de indisciplină şi fraudă pe banii statului", a precizat Lucia Morariu. Aceasta a spus că, deşi din punct de vedere formal actele au fost corect intocmite, pentru ea este "absolut clar" că s-a abuzat de banii statului. Morariu va cere Curţii de Conturi să efectueze un control asupra intregii activităţi de anul trecut a fostei ANT. Lucrătorii de bună-credinţă din cadrul departamentului de promovare vor putea participa la concurs pentru reconfirmarea in posturi. Morariu a spus că a observat că sunt trimişi oameni in străinătate, pe banii statului, care in loc să-şi facă treaba se ceartă intre ei. Ea a amintit de faptul că, anul trecut, persoana care a fost trimisă să ocupe cel de-al doilea post al biroului de turism al Romăniei de la Stockholm a fost rechemată in ţară de fostul preşedinte al ANT, Ovidiu Marian, in urma unor certuri grave cu ocupantul celuilalt post.

Fonduri

Pentru promovarea internă, externă şi tărguri de profil, Turismul are anul acesta un buget de 8 milioane de euro. In plus, in perioada următoare vor fi semnate Programele Operaţionale Sectoriale (POS), urmănd să poată fi utilizate fondurile structurale pe diferite domenii, printre care şi turismul. Fondurile structurale vor fi alocate pe trei direcţii. Pentru promovarea Romăniei ca destinaţie turistică, UE va aloca 150 de milioane de euro, dintre care 23 de milioane de euro vor fi de la bugetul statului romăn. Pentru promovarea turismului regional şi local vor fi alocate 570 de milioane de euro, dintre care 490 de milioane de euro vor fi fonduri europene de dezvoltare, restul sumei fiind completată de la bugetul de stat. Turismul va beneficia şi de o parte din fondurile pentru dezvoltarea rurală, in valoare de 2,2 miliarde de euro, declara in luna martie Monica Barbuleţiu, fostul preşedinte ANT.

×
Subiecte în articol: economic milioane