x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a aprobat Declaraţia unică

Guvernul a aprobat Declaraţia unică

de Daniela Ivan    |    16 Mar 2018   •   10:50
Guvernul a aprobat Declaraţia unică
Sursa foto: Karina Knapek

Ordonanţa de urgenţă referitoare la Declaraţia unică prin care vor fi comasate şapte declaraţii fiscale într-una singură a fost adoptată ieri de Guvern. Noul formular trebuie depus pentru anul în curs până la data de 15 iulie, iar plata urmează să fie făcută până la 31 martie 2019. Ordonanţa prevede un regim special de impozitare pentru veniturile obţinute din drepturile de autor, care vor avea stopaj la sursă.

Persoanele care obţin venituri cumulate din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor - altele decât arenda -, din investiţii, din activităţi agricole peste plafonul de 12 salarii minime brute pe economie, adică 22.800 lei pe an, datoreză CAS 25% din aceste venituri şi CASS de 10% din venituri. „Nu mai sunt patru plăţi anticipate, ci o singură plată, o singură dată de depunere, anume 15 iulie în acest an, iar din anul următor va fi 15 martie”, a declarat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. El a mai spus că fiecare contribuabil poate beneficia de o reducere de maximum 10%, cinci procente pentru depunerea online a declaraţiei şi alte cinci dacă face o plată anticipată.

Drepturi de autor. Pentru persoanele care obţin venituri din drepturi de autor depunerea declaraţiei unice nu este obligatorie, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale urmând să fie reţinute de plătitorul de venituri, care va completa Formularul 112.  Mecanismul reţinerii la sursă nu se aplică în cazul în care venitul estimat este sub nivelul a 12 salarii lunare minime brute pe ţară. Declaraţia unică va fi depusă de persoana care obţine venituri din drepturi de autor doar în cazul în care aceasta are mai multe contracte pe drepturi de autor.

×
Subiecte în articol: declaraţia unică aprobata