x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a aprobat măsuri suplimentare de sprijin pentru firmele afectate de criza coronavirusului

Guvernul a aprobat măsuri suplimentare de sprijin pentru firmele afectate de criza coronavirusului

17 Iun 2020   •   14:42
Guvernul a aprobat măsuri suplimentare de sprijin pentru firmele afectate de criza coronavirusului
Sursa foto: utah778/Getty Images/iStockphoto

Guvernul a aprobat măsurile suplimentare de sprijin pentru firmele afectate de criza coronavirusului, propuse de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Acestea vor ajuta companiile să-și continue activitatea și să păstreze locurile de muncă. 

Hotărârea prevede prelungirea scutirii de obligaţia plăţii impozitului specific pentru anumite domenii economice, extinderea acordării de bonificaţii pentru plata impozitului pe profit şi a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, şi prelungirea suspendării calculului de dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Măsurile vor avea efecte pozitive orizontale pe circuitele economico-financiare şi asupra furnizorilor direcţi şi indirecţi.

Prelungirea aplicării unor măsuri fiscale până la data de 25 octombrie 2020

Nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligaţiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020.

Nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eşalonare, măsurile referitoare la suspendarea executării silite, reducerea semnificativă a perioadei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condiţiilor de menţinere a eşalonărilor la plată.

Pe perioada stării de urgenţă, contribuabilii plătitori de impozit specific, reglementat de Legea nr.170 /2016, au beneficiat de scutire de la plata impozitului.

"Întrucât impozitul specific este un impozit anual, iar declararea şi plata acestuia se efectuează semestrial, în tranşe egale, a fost adoptată scutirea de la plata impozitului specific, în anul fiscal 2020, pentru o perioadă de 90 zile.

Concomitent s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal.

Această scutire de impozit va fi aplicabilă de către toţi contribuabilii care se află sub incidenţa Legii nr.170 /2016 privind impozitul specific unor activităţi, întrucât nu sunt reglementate condiţii specifice de acordare.

Impozitul astfel recalculat va fi împărţit în două plăţi semestriale egale, prima plată urmând a fi efectuată până la 25 iulie 2020.

Pentru contribuabilii care, în anul 2020, aplică prevederile din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, deoarece impozitul specific se determină la nivelul unui an calendaristic, mecanismul de calcul impune cumularea numărului de zile în care nu s-a desfăşurat activitate în perioada stării de urgenţă, cu cele 90 de zile stabilite în şedinţa de Guvern, totalul acestora urmând să se scadă din cele 365 zile ale anului fiscal.

Măsuri referitoare la TVA

- scutiri pentru livrările şi achiziţiile intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, până la data de 31 iulie 2020, doar în măsura în care se încadrează în prevederile Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import

- exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru mărfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 în cursul anului 2020.

Măsura este valabilă până la 1 octombrie 2020.

Bonificaţii la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor

Prin OUG 33/2020, pentru plata impozitului pe profit şi a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I 2020, până la 25 aprilie 2020, s-a instituit un sistem de bonificaţii.

A fost admis un amendament prin care se reglementează ca bonificaţiile pentru plata impozitului pe profit şi a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se acordă şi pentru trimestrele II şi III, la termenele de plată 25 iulie 2020 şi 25 octombrie 2020.

Deşi prevederea adoptată stabileşte faptul că atât contribuabilii plătitori de impozit pe profit, cât şi contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor beneficiază de bonificaţie, pentru calculul acesteia lipseşte referinţa la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, creându-se premisele unei interpretări în aplicarea bonificaţiei, întrucât aceasta se scade pentru microîntreprinderi din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, şi nu din impozitul pe profit datorat, aşa cum este reglementat în prezent.

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit care au optat pentru anul fiscal modificat sau cei care plătesc concomitent impozit specific şi impozit pe profit nu sunt reglementări specifice.

Actul normativ prevede extinderea regulilor şi pentru aceste categorii de contribuabili în sensul aplicării bonificaţiilor pentru achitarea impozitului pe profit datorat/plăţii anticipate, pentru trimestrele II şi III, respectiv pentru perioada 26 iunie - 25 septembrie, inclusiv, şi perioada 26 septembrie - 25 decembrie, inclusiv, din anul 2020. 

×