Executivul a aprobat in sedinta de joi proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012, a anuntat joi la Palatul Victoria premierul Victor Ponta.
Proiectul de rectificare bugetara prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9 % la 2,25 % din PIB, pe fondul majorarii veniturilor bugetului general consolidat cu 0,62 miliarde lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.
Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International si, potrivit Consiliului Fiscal, noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.
Rectificarea bugetara a fost construita pornind de la o crestere economica de 1,2%, o crestere a PIB nominal la 607 miliarde lei, o inflatie de 3,5%, un curs leu/euro de 4,45 lei/euro, si un deficit bugetar de 2,2%, a declarat Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice, la final sedintei de Guvern de joi.
"Rectificarea bugetara s-a realizat pornind la o crestere economica revizuita, in jos din pacate, de la 1,5% in medie in varianta anterioara la in jur de 1,2% in prezent, ca efect al cresterii economice incetinite, chiar negative, din zona Uniunii Europene, de la principalii nostri parteneri de unde exportam bunuri si servicii si, de asemenea, din cauza secetei si, intr-o anumita masura, si din cauza climatului politic tensionat din ultimele cateva luni. Rata inflatiei este si ea revizuita in mod relativ negativ de la circa 3% la 3,5% decembrie anul acesta, fata de decembrie anul trecut", a afirmat Georgescu.
Potrivit acestuia, se mentine la un nivel relativ rezonabil deficitul de cont curent in jur de 4% din produsul intern brut.
"Se adapteaza, raportat la realitatile din piata, cursul mediu de schimb luat in calcul pentru fundamentarea bugetului de la 4,21, cat era anterior, la 4,45 lei/euro. In aceste conditii, PIB in termeni nominali este 607 miliarde lei, usor mai ridicat din cauza ratei inflatiei si a cursului de schimb, iar pe de alta parte si din cauza revizuirii PIB realizat in anii anteriori, 2010 si 2011, care pe baza datelor definitive a fost mai mare decat pe baza datelor preliminare. Partenerii internationali ne-au permis o crestere a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2% din PIB, sa realizam acele masuri de acoperiri ale a cresterilor salariale pentru refacerea puterii de cumparare a salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010, sa restituim pensiile retinute in mod necuvenit, sa alocam anumite sume pentru autoritatile locale si sa asiguram functionarea in bune conditii a institutiilor publice, atat in materie de personal cat si a cheltuielilor curente materiale", a explicat Florin Georgescu.
Executivul a aprobat, in sedinta de joi, proiectul de rectificare bugetara pe anul 2012, a anuntat, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta.
"Am preluat in luna mai un buget deja aprobat de vechea majoritate parlamentara si vechiul Guvern , cu o filosofie de austeritate, antisociala. A trebuit sa facem realocarile necesare", a explicat Ponta.
El a precizat ca Executivul a aprobat rectificarea bugetara pornind de la obligatia de a ramane intr-o limita clara de disciplina financiara si de a respecta acordurile cu creditorii internationali.