x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul negociază cu FMI reducerea TVA la alimente

Guvernul negociază cu FMI reducerea TVA la alimente

31 Iul 2012   •   20:32
Guvernul negociază cu FMI reducerea TVA la alimente

A sasea misiune de evaluare a Fondului Monetar International (FMI) pentru acordul preventiv cu Romania a inceput marti, la Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu discutii de natura tehnica, pe marginea testelor de stres pentru banci. Noul sef al Misiunii FMI, olandezul Erik Jan de Vrijer, soseste miercuri in Romania, aceasta fiind prima sa prima misiune oficiala la Bucuresti in calitate de negociator sef al institutiei financiare internationale.

Premierul Victor Ponta i-a anuntat pe ministri ca trebuie sa isi amane vacanta pentru anul viitor, deoarece Guvernul are probleme importante de rezolvat in perioada urmatoare. Premierul a precizat ca autoritatile romane vor discuta cu partenerii internationali proiectele privind TVA si angajarea somerilor. 'Este important sa putem sustine lucrurile pe care le-am anuntat in discutiile cu partenerii internationali: proiectul privind TVA, angajarea somerilor, declararea ca eligibila a TVA la proiectele europene“, a adaugat Victor Ponta. Autoritatile romane vor incerca sa convinga creditorii internationali ca impactul bugetar al acestor masuri nu va fi unul negativ.

Cum va fi noul acord
Autoritatile romane intentioneaza prelungirea actualului acord cu FMI, urmand sa discute despre un nou acord preventiv, probabil tot pe doi ani, pentru perioada 2013-2015. 'Viitorul acord cu FMI poate fi unul dupa modelul polonez, linie de credit permanenta la dispozitia tarii, astfel ca vizitele delegatiei Fondului ar urma sa fie facute o data la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi definite diferit“, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Intelegerea ar presupune punerea la dispozitia Romaniei a unei sume de bani, in baza unui program si implementarii unor tinte bine definite, privind printre altele problemele structurale sau fiscale.

'Ar fi bani care ar sta la dispozitia Romaniei, in cazul in care s-ar intampla un soc extern puternic si Romania ar fi afectata. Romania, ca si in prezent, nu va trage acesti bani, nu va folosi acesti bani. Romania are capacitatea sa se imprumute si sa se finanteze singura de pe pietele interne si externe, nu are nevoie de banii Fondului sau ai Comisiei, dar a avea o ancora, o bretea de siguranta in eventualitatea unor riscuri externe, este un lucru important si destept pentru o tara ca Romania, in momentul de fata“, a spus Tanasescu.

Intrebat care este diferenta intre acest tip de acord si cel din prezent, Tanasescu a afirmat ca diferenta majora este ca vizitele FMI vor fi realizate la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi altfel definite, 'mult mai larg“, fiind vorba despre o 'crestere in calitate a modului de colaborare intre Romania si FMI“.

×