Noul proiect al Legii Sanatatii ar trebui sa fie facut public in iunie, dupa ce prima forma a acestuia a fost retrasa din cauza nemultumirilor publice.
Fondul Monetar International a cerut expres urgentarea discutiilor, in contextul in care sanatatea este vazuta ca un sector-cheie de catre organismele internationale. De altfel, cerinte privind punerea in dezbatere publica a noului proiect de lege au venit din toate zonele. Dar cei mai interesati de promovarea legii raman asiguratorii privati, care asteapta acum deciziile noului Guvern.
Toti jucatorii importanti din piata asigurarilor private de sanatate fac parte din grupuri financiare internationale care au investit bani grei in Romania si care tot asteapta sa scoata profit din acest segment al pietei. Pentru aceste companii, fiecare zi de intarziere costa. Au venit aici sa faca afaceri avand in spate zeci de ani de experienta in managementul banilor si al resurselor umane.
Tot ce au primit pana acum au fost promisiuni. In plus, criza a pus presiune si asupra acestor companii, care sunt din ce in ce mai putin dispuse sa investeasca in Romania, din cauza amanarilor legislative repetate. O scurta privire aruncata asupra rezultatelor financiare ale firmelor din zona asigurarilor private de sanatate creioneaza un tablou sumbru in ceea ce priveste aportul Romaniei la castigurile totale.
Mai toti au pierderi si procesele de restructurare demarate par sa nu dea rezultatele scontate. Marii perdanti raman pacientii, care trebuie sa hotarasca cine le va ingriji sanatatea, asta dupa ce actul normativ va fi adoptat. Cand isi vor gasi rezolvarea toate aceste probleme? Cu siguranta, in timp. Care costa!
● Citeste textul integral pe Income Magazine