x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hossu: Dacă sunt disponibilizaţi 250.000 de oameni, instituţiile publice devin nefuncţionale

Hossu: Dacă sunt disponibilizaţi 250.000 de oameni, instituţiile publice devin nefuncţionale

10 Mai 2010   •   00:00

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, azi, că dacă vor fi dispoibilizaţi 250.000 de bugetari, aşa cum a propus şeful delegaţiei FMI, activitatea instituţiilor publice va deveni nefuncţională, urmând să fie privatizate toate serviciile, cu excepţia armatei, poliţiei şi justiţiei.

"Dacă bugetul cheltuielilor publice va ajunge la 15% din PIB, aşa cum a propus Traian Băsescu, vor rămâne funcţionale doar serviciile de utilitate publică, respectiv poliţie, justiţie şi armată, restul fiind privatizate, ceea ce este inacceptabil şi contrar modelului UE", a spus Bogdan Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" a explicat că dacă se vorbeşte despre reducerea fondului anual de salarii cu 25%, asta înseamnă de fapt o diminuare cu 35% a fondului de salarii din cele şapte luni care au mai rămas din acest an sau în medie cu disponibilizarea a 35% dintre bugetari, adică din 1.300.000 de angajaţi din sectorul public, mai mult de 250.000 de oameni care îşi vor pierde slujba.

Bogdan Hossu a mai spus că este puţin probabil să plece cei cu salarii mari, în condiţiile în care Guvernul nu a demonstrat în aceste două săptămâni o restructurare efectivă, respectiv limitarea la doi secretari de stat la fiecare minister.

Liderul "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, azi, că din cei 250.000 de bugetari care ar trebui disponibilizaţi în opinia FMI, doar 100.000, care constituie clientela politică, trebuie daţi afară, restul fiind indispensabili în domeniul protecţiei copilului şi al administrări fondurilor europene.

Marica a declarat că în ultimii ani au fost angajaţi aproximativ 100.000 de bugetari în zona administrării fondurilor europene, din toate sectoarele bugetare - administraţie, educaţie, sănătate -, iar alţi 50.000 au fost încadraţi în domeniul protecţiei copiilor.

"Nu se pot disponibiliza 250.000 de oameni, aşa cum spune FMI, pentru că acest lucru ar însemna să lăsăm copiii instituţionalizaţi pe drumuri, să nu mai putem accesa niciun fond european. Trebui daţi afară cei angajaţi politic, care sunt aproximativ 100.000, numai în 2009 au fost angajaţi de PSD şi PDL 26.000", a spus preşedintele Alianţei "Sed Lex".

×
Subiecte în articol: economic