x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inca o conducta ocoleste Romania!

Inca o conducta ocoleste Romania!

de Vlad Teodorescu    |    16 Oct 2008   •   00:00

Corespondenta din Iran
Subiectul "gaz" este unul fierbinte atat in perioadele normale dar mai ales acum, atunci cand criza energetica a trecut din arsenalul propagandistic in viata reala.



Corespondenta din Iran
Subiectul "gaz" este unul fierbinte atat in perioadele normale dar mai ales acum, atunci cand criza energetica a trecut din arsenalul propagandistic in viata reala.

In ceea ce priveste alternativa gazului Iranian care ar contracara statutul de monopol al gazului rusesc, lucrurile par mai complicate decat s-a crezut initial.

Pe langa disponibilitatea de a participa la proiectul Nabucco, conform declaratiei facute miercuri de Mahdi Safari, viceministrul Afacerilor Externe de la Teheran, Iranul are tratative inaintate cu Elvetia pentru realizarea unei conducte pe traseul Iran-Turcia-Grecia-Albania-Italia-Elvetia-Germania.

Stirea, confirmata ieri si de Dr. Bagheri, secretarul adjunct al Consiliului National de Securitate (echivalentul CSAT de la noi), avea sa fie completata in premiera de oficialul iranian cu informatia ca Iranul se mai afla in negocieri si cu firma OMV pentru o alta conducta ce ar urma sa ajunga in Austria.

Desi deocamdata este vorba despre discutii si negocieri preliminarii, este evident faptul ca Iranul pregateste o ofensiva impotriva pozitiei de monopol pe piata gazului European detinuta in present de Rusia

Intre atatea prezumtii si  negocieri aflate la inceput de drum, doua lucruri sint certe. Pe de-o parte Iranul nu va astepta la infinit ca tarile Europei sa se decida in ce mod isi vor imparti viitoarele trasee ale gazului semnand cu cine  se va hotara primul, si, pe alta parte, in nici una din variantele existente pana acum numele Romaniei nu se regaseste nici ca participant la investitie si nici ca posibilitate de a pune teritoriul la dispozitie pentru lucrari.
Cu alte cuvinte, inca o mare afacere transeuropeana  care ne ocoleste.

×
Subiecte în articol: economic