Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF) saluta o decizie a procurorilor anticoruptie care au dispus recent neinceperea urmaririi penale fata de un cetatean reclamat la Parchet de fisc pentru presupusa neplata a unui TVA in urma unor tranzactii imobiliare facute in perioada 2005-2007.
"La aproape doi ani de la inceputul prigoanei impotriva cetatenilor - persoane fizice care au vandut terenuri si apartamente - prin care ANAF-ul incerca sa incaseze, retroactiv, TVA imaginar, DNA se pronunta in premiera in aceasta speta, demontand in totalitate sustinerile Fiscului. Magistratii DNA contrazic insasi baza pe care ANAF si-a constuit campania: caracterul de continuitate al obtinerii de venituri din vanzarile imobiliare, proprietate personala, care ar fi indreptatit statul sa incaseze TVA", se arata intr-un comunicat de miercuri al APAF.
Citand din rezolutia de neincepere a urmaririi penale impotriva respectivului cetatean, al carui nume nu-l divulga, APAF sustine ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au constatat ca legislatia fiscala in vigoare in perioada 2005-2006 distingea ca obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vanzarea locuintelor proprietate personala nu are caracter de continuitate in sensul articolului 127 alineat 2 din Codul Fiscal.
"Decizia DNA este intarita si de numeroase decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie ce au anulat mai multe sechestre puse persoanelor fizice, practic si acestia (judecatorii instantei supreme, n.r.) subliniind ca nu poti sa aduci modificari Codului Fiscal la 1 ianuarie 2008, sa anunti Uniunea Notarilor si populatia ca se va plati TVA «incepand cu 1 ianuarie 2008», pentru ca in 2010 sa sustii ca TVA-ul la persoanele fizice este din 2002", se mai arata in comunicatul organizatiei.
Citat in comunicat, presedintele APAF, Garbis Vincentiu Kehaiyan, isi exprima speranta ca aceste concluzii ale DNA vor opri si "mascarada din instantele civile", invocand principiul "penalul opreste civilul".