Cu putin peste 10% din companiile tarii, industria are cei mai multi angajati, cele mai mari investitii, are cea mai mare valoare adaugata, face cele mai mari profituri si se claseaza pe locul al doilea in privinta banilor produsi in 2010. Industria aduna anul trecut 49.348 de intreprinderi, 11,4% din totalul celor 470.080 firme existente in Romania, si avea cei mai multi angajati din economia romaneasca, respectiv 1,34 milioane de oameni, potrivit informatiilor prezentate de Institutul National de Statistica (INS).
Datele arata ca domeniul industrial a realizat cel mai mare profit brut, respectiv un total de 6 miliarde de lei, mult in fata constructiilor, care au facut un total de un miliard de lei.
Exporturile puternice ale Dacia, Nokia, ale producatorilor de componente auto si ale companiilor din industria cauciucurilor au facut ca societatile din industrie sa cumuleze a doua cifra de afaceri din Romania, adica 322,2 miliarde de lei, imediat dupa comert, care a adunat 356,8 miliarde de lei. Avand exporturi puternice, sectorul a beneficiat si de cea mai mare valoare adaugata bruta, respectiv 41,5%, fata de 30,5% in servicii, 18,2% in comert si 9,8% in constructii. Si la investitii industria se remarca, grupurile din domeniu pompand 41,3 miliarde de lei (44,9% din total), mult peste cele 25 de miliarde de lei din servicii (27,2%). Constructiile si comertul au consemnat aproape aceeasi suma, 12,86 miliarde si au adunat cate 14%.
In schimb, exista si un revers negativ: faptul ca in economia romaneasca cele mai multe companii erau active in servicii, respectiv 185.381, iar cele mai mari afaceri, de 356,8 miliarde de lei s-au obtinut in comert. Analistul Ilie Serbanescu are o expresie colorata despre aceasta situatie: "Romania e o tara bananiera. Avem consum fara industrie si banci fara economie", spunea recent pentru Jurnalul National fostul ministru al Reformei. "Noi suntem o tara coloniala si nu stiu daca exact cuvantul tara trebuie folosit", spune Ilie Serbanescu.