x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflaţia de bază din zona euro a încetinit neaşteptat în aprilie

Inflaţia de bază din zona euro a încetinit neaşteptat în aprilie

de Redacția Jurnalul    |    02 Mai 2023   •   20:45
Inflaţia de bază din zona euro a încetinit neaşteptat în aprilie

Inflaţia din zona euro a crescut în aprilie, potrivit datelor preliminare publicate marţi, rămânând semnificativ peste nivelurile vizate de Banca Centrală Europeană, dar creşterea preţurilor de bază a arătat o încetinire surprinzătoare, titrează CNBC, citat de Ziarul Financiar.

Inflaţia ajuns la 7% luna trecută, conform Eurostat, după ce a scăzut la 6,9% în martie. În acelaşi timp, inflaţia de bază, care exclude preţurile la alimente şi energie, a fost de 5,6% în aprilie, de la 5,7% în martie. Analiştii chestionaţi de Reuters au estimat o cifră de 7% pentru inflaţia generală şi 5,7% pentru cea de bază.

Cele mai recente cifre vin cu doar câteva zile înainte ca BCE să anunţe joi o nouă decizie de politică monetară. În loc să ofere o oarecare claritate cu privire la cât de mult ar putea ridica rata dobânzilor banca centrală, ultimele cifre au dus situaţia într-un teritoriu greu de prezis.

Jucătorii din piaţă au dezbătut dacă banca centrală o să crească dobânda cu 50 sau 25 de puncte de bază. Pe de o parte, creşterea inflaţiei generale ar putea servi ca argument pentru creşterea cu 50 de puncte de bază, În schimb, încetinerea neaşteptată a ritmului de creştere al preţurilor de bază ar putea inclina balanţa către o poziţie mai conciliatoare, şi anume creşterea dobânzii cu doar 25 de puncte de bază.

Banca Centrală Europeană a început înăspirea monetară în iulie 2022 când a adus rata dobânzii de la -0,5% la 0. În prezent, aceasta este de 3%.

În ciuda creşterilor consistente ale ratelor, inflaţia rămâne peste ţinta BCE de 2%. Estimările publicate săptămâna trecută de Fondul Monetar Internaţional sugerau că inflaţia nu se va apropia de ţinta BCE până în 2025.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: inflatie euro