x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

27 Oct 2008   •   00:00

27 octombrie 2008



TOPUL ORAŞELOR
Metropolele New York, Londra şi Paris ocupă primele trei locuri în Topul Mondial al Oraşelor 2008, potrivit unui studiu realizat de revista americană Foreign Po­licy şi institutul Chicago Council on Glo­bal Affairs. Următoarele clasate sunt To­kyo, Hong Kong, Los Angeles, Singapore, Chicago, Seul şi Toronto. Principalele criterii folosite pentru realizarea clasamentului sunt activitatea mediului de afaceri, capitalul uman, schimbul de informaţie, experinţa culturală şi angajamentul p­o­litic. Cele mai murdare metropole sunt La­gos, Jakarta, Bangalore, Beijing sau Ho şi Min, iar cele mai curate Stockholm, Zü­rich, Washington, Londra şi New York.

AJUTOARE
Banca Mondială îşi va dubla împrumuturile în ţările sărace, pentru a compensa reducerea finanţărilor private către aceste economii. Valoarea creditelor pe termen lung acordate acestor ţări va ajunge de la nivelul de 13,5 miliarde de dolari din 2007 la 27 de miliarde dolari în 2008. De­cizia a fost luată pentru a ajuta ţările să­race să se descurce în aceste vremuri de criză financiară. Banca Mondială va oferi împrumuturi pe termen lung, scadente după 15-20 de ani la o dobândă apropiată de rata LIBOR calculată pe piaţa londo­ne­ză. Decizia vine după ce FMI a acordat recent ajutor unor ţări grav lovite de cri­ză, precum Islanda sau Ucraina. (E. Stan)

DACIA

Angajaţii Dacia nu sunt surprinşi de de­cizia conducerii de întrerupere temporară a activităţii uzinei timp de patru zile. "Există poate o îngrijorare, dar în nici un caz disperare, oamenii sunt conştienţi că anumite repercusiuni ale crizei mondiale vor ajunge şi la noi", a declarat Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatul Automobile Dacia. Activitatea uzinei Dacia va fi întreruptă în zilele de 30 şi de 31 octombrie, precum şi în 13 şi 14 noiembrie, pentru a adapta programul de fabricaţie la cererea comercială. Fabricaţia de piese de schimb, a pieselor destinate exportului şi asamblării în alte uzine şi expediţiile de vehicule nu vor fi întrerupte. (Elena Stan)

×
Subiecte în articol: economic