x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitorii nu vin, deşi am ieşit din recesiune.

Investitorii nu vin, deşi am ieşit din recesiune.

de Daniela Ivan    |    02 Iun 2011   •   21:00
Investitorii nu vin, deşi am ieşit din recesiune.

Investitorii nu au inca incredere in economia romaneasca, desi oficial am iesit din recesiune. Investitiile nete realizate in economia nationala in primul trimestru din acest an au atins 9,8 miliarde lei, in scadere cu 2,9% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistica.

Constructiile, sectorul-vedeta din perioada in care economia duduia, nu s-a oprit cadere, in primul tri­mestru din 2011. Banii aferenti lucrarilor de constructii noi s-au cifrat la 4,4 miliarde de lei, in scadere cu 6,1% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Nu este un trend imbucurator avand in vedere ca deja sectorul constructiilor a scazut foarte mult in ultimii doi ani.

Nici productia nu s-a turat. Investitiile in utilaje s-au ridicat la 4,46 miliarde de lei, de asemenea in scadere cu 2% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In toate celelalte sectoare ale economiei cheltuielile de investitii au depasit 939 milioane de lei, in crestere cu 3,2% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Totusi, daca facem un top al investitiilor dupa domeniul de activitate observam ca pe primul loc se situeaza industria (39,5%), urmata de comert si servicii (38,5%). In­ves­titiile in constructii reprezinta 14,6% din total, iar cele in agricultura 5,4%.

In primul trimestru din acest an au fost date in folosinta 7.625 lo­cuin­te, in scadere cu 360 locuinte, fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor INS. Repartitia pe fonduri de finantare a locuintelor terminate releva faptul ca, in primele trei luni ale acestui an s-a pastrat ace­lasi trend ca si in trimestrul I 2010, res­pectiv numarul locuintelor reali­zate din fondurile publice a scazut cu 232 locuinte, iar numarul lo­cuintelor realizate din fondurile private a scazut cu 128 locuinte. Scaderi semnificative au avut loc in regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (-254 locuinte) si Sud-Muntenia (-155 locuinte). Cresteri s-au inregistrat in regiunile de dezvoltare Nord - Est (+71 locuinte) si Nord -Vest (+70 locuinte). Datele de la Statistica mai arata ca preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata ex­terna) s-au situat, in aprilie, la acelasi nivel comparativ cu luna precedenta si au inregistrat o crestere cu 9,6% fata de luna corespunzatoare din anul 2010.

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna au inregistrat cresteri cu 0,3%, iar preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat scaderi cu 0,8%. Pe sectoare de acti­vitate au fost observate cresteri de pret la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,3%) si la dis­tri­bu­tia apei; salubritate, gestionarea de­seu­rilor, activitati de decontaminare (+0,2%). Scaderi de preturi s-au in­registrat in industria extractiva (-1,1%) si in industria prelucratoare (-0,3%).

Si creditarea merge lent
Romania are cea mai redusa rata a intermedierii financiare din 12 state din Europa Centrala si de Est (ECE), cu o pondere a creditelor brute de 40% in PIB la finele anului trecut, potrivit unui raport al agentiei de rating Fitch. Niveluri apropiate de cel din Romania au Slovacia (49,5% - locul 11), Turcia (50,2% - locul 10), Polonia (55,4% - locul 9) si Bulgaria (57,8% - locul 8), in timp ce Ungaria (155,8%), Lituania (147,9%) si Letonia (129%) ocupa primele trei pozitii dupa datele raportate la sfarsitul anului precedent.
Ponderea depozitelor in PIB din Romania este, de asemenea, cea mai scazuta din regiune, la 33,9%. O rata mai mare a depozitelor fata de PIB au Ungaria (42,8% – locul 11), Lituania (45,8% – locul 10) si Polonia (51,9% - locul 9), in timp ce Letonia (87,9%), Croatia (84,4%) si Cehia (74,1%) au cel mai ridicat nivel al economisirii din regiune.

×
Subiecte în articol: economia