Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca politicienii vor afla curand ca pe pietele financiare "gura bate fundul", singura solutie fiind dialogul, care ar trebui sa domine discursul politic, iar cine nu il stapaneste sa plece, fara a avea pretentia sa-i scoata pe ceilalti din casa.
"Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: ?Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?? (...) Asa judeca lumea, si nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante ca sa-si finanteze deficitul bugetar si ca sa merg mai departe pentru a plati salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joaca a BNR si de o interferenta. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare ca aceasta tara trebuie sa mearga inainte, institutiile trebuie sa-si faca datoria (...) Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in finante interne, mai mult decat in oricare alta parte, spun eu ca gura bate fundul, si il bate rau de tot. Si nu avem nevoi de asa ceva. Este un mesaj pe care il repetam", a spus Isarescu
El a aratat ca BNR isi face datoria, cauta sa obtina profit si sa achite la buget 80% din aceasta suma, care-l ajuta pe ministrul de Finante Florin Gerogescu sa-si indeplineasca obiectivele.
"Nu pot sa spun mai mult pentru ca suntem neutrii politic, dar trebuie sa spunem societatii romanesti realitatea. Si realitatea este aceasta: depindem de pietele internationale si ele te penalizeaza dramatic. Deocamdata se vede pe curs. Se va vedea si pe costurile de finantare, inevitabil. Si e greu sa discerni cat vine din plan international, din locatie geografica, din imagine si cat vine din ce se intampla pe plan intern", a spus guvernatorul BNR.
Isarescu a adaugat ca BNR spera ca dialogul sa fie cel care sa domine viata politica in urmatoarea perioada.
"Politicienii asta dezvolta, nu? Arta dialogului, asta e meseria lor. Cine nu stie sa dialogheze poate sa mearga acasa si sa nu ne scoata pe noi din casa. Politicienii trebuie sa discute si sa gaseasca solutii la situatia actuala. Politicienii trebuie sa se aseze la masa si sa gaseasca solutii, nu sa interpreteze cursul ca se duce in sus din cauza lui cutare sau luu cutare. Cursul este, cum v-am spus, o prima fata. Ma opresc aici sa nu capete alte conotatii, dar m-ati intrebat, nu? N-a fost initiativa mea", a conchis Isarescu.
Leul s-a depreciat cu pana la 4,4% de la inceputul lunii iulie, din cauza turbulentelor politice, dupa ce s-a declansat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Majoritatea dealerilor bancari cred ca leul va ramane sub presiune in perioada urmatoare, din cauza tensiunilor politice, jucatorii fiind in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale cu privire la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.
Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, intr-o piata in care banca centrala a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a contracara deprecierea leului.
Luni, leul a continuat s-a apreciat usor in raport cu euro in prima ora a sedintei interbancare de luni, cotatiile coborand la 4,6220 - 4,6235 lei/euro.