Salariile angajaţilor din sectorul bugetar vor creşte anul viitor, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicată de la 1 iulie 2010, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care crede că Guvernul şi-a făcut treaba din punct de vedere al nevoii de ajustare a economiei.
Salariile bugetarilor vor creşte în 2011, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25%. Economia are şanse mici să crească anul viitor dacă Guvernul nu va da drumul la investiţiile publice, dar leul va rămâne stabil în următoarele luni. Sunt doar câteva dintre estimările făcute de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a mai spus că a simţit pe pielea sa cât de mare este birocraţia în România când te apuci de afaceri şi a susţinut că nu este interesat de o nouă candidatură la Preşedinţie. "O să rămân la vinărie şi vă promit că o să produc vin bun!"Isărescu a precizat că salariile bugetarilor vor creşte, pentru că "reducerea de 25% s-a aplicat la jumătate de an, ceea ce înseamnă, chiar cu vorbele domnului Vlădescu, că dacă s-ar fi aplicat de la începutul anului ar fi fost doar de circa 12%". Populaţia va simţi o creştere a nivelului de trai abia în 2012, deşi economia ar putea avansa anul viitor chiar cu mai mult de 1,5%, întrucât este nevoie de un an şi jumătate pentru ca îmbunătăţirea să fie sesizabilă la nivel general, a declarat la Radio România Actualităţi Mugur Isărescu. "Noi prognozăm pentru la anul o creştere economică în jur de 1,5%, poate chiar mai mult. Nu va fi însă suficientă pentru a se simţi în buzunarele oamenilor, ca un sentiment general. Există şi o regulă, după o asemenea ajustare şi după o reluare a creşterii economice mai este nevoie de un an-un an şi jumătate pentru ca populaţia să poată percepe îmbunătăţirea, de aceea v-am spus 2012. Discutăm cu cifre globale, la nivelul întregii ţări", a spus Isărescu.
Guvernatorul spune că Executivul a luat măsurile bune de ajustare, chiar şi cu costuri politice. "Mai degrabă, lecţia pe care trebuie să o învăţăm este să fim foarte atenţi când dăm drumul la majorări, pentru că orice majorare de venituri, de pensii este aclamată de public, dar în momentul în care nu se mai dă, deja costurile sunt mari, iar în momentul în care se încearcă să se ia, politic, chestiunea devine extrem de dureroasă", a mai spus Isărescu. El a mai adăugat că ajustarea sectorului public trebuie continuată şi finalizată, deşi există rezistenţă din partea sistemului. Altfel, întârzierile ar putea duce la o corecţie din partea pieţei, mult mai dureroasă. În plus, guvernatorul Isărsecu consideră că "o schimbare a Guvernului, chiar în următoarele patru luni, nu ar afecta stabilitatea macroeconomică dacă viitorul Executiv va fi serios şi va continua programul inevitabil de ajustare".
Totuşi, şansele ca economia să crească anul viitor sunt mici dacă nu vor fi alocaţi mai mulţi bani de la buget pentru investiţii efective, nu statistice, în condiţiile în care sectorul privat îşi revine destul de greu, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. "Eu cred că preşedintele s-a referit la faptul că dacă în bugetul public nu se vor aloca mai mulţi bani sectorului de investiţii, cu alte cuvinte dacă investiţia publică efectivă, nu cea consemnată în statistici, nu va fi mai mare, şansele noastre de a avea creştere economică sunt mici, pentru că sectorul neguvernamental, privat, îşi revine destul de greu", a afirmat Isărescu.
Pe de altă parte, Guvernatorul BNR susţine că a înţeles din activitatea firmei sale că nu este uşor să faci afaceri în sens pozitiv în România, adică să se creeze locuri de muncă, să se plătească salarii şi impozite, în contextul birocraţiei ridicate şi al numărului mare de impozite.
"Nu pot să spun că merge uşor. Vinăria aceasta, podgoria asta micuţă m-a apropiat foarte mult de lumea de afaceri şi am înţeles dinăuntru. Nu eu conduc firma, pentru că nu am voie prin lege, dar mă implic, că sunt acţionarul principal. Uitându-mă la cifre şi văzând cum merg lucrurile, am înţeles că nu este uşor să faci afaceri în România, afaceri în sens pozitiv. Birocraţia este mare, există raportări absolut nenecesare şi nu se fac prin computer, trebuie să te duci, de exemplu, de la Drăgăşani la Vâlcea cu maşina ca să depui o hârtie", a declarat Isărescu. El a mai adăugat că nu este interesat de o nouă candidatură la Preşedinţie.
OUG 50 nu se aplică creditelor pe stoc, în UE
Ordonanţa privind creditele populaţiei, deja celebra OUG 50, nu este retroactivă, dar nici în spiritul directivei europene pe care o transpune, a spus Isărescu. "Uniunea Europeană a solicitat ca directiva să se aplice cam aşa cum este şi ea nu se aplică creditelor în stoc existente, or, la noi s-a aplicat şi la împrumuturile existente, decurgând din momentul apariţiei ordonanţei. Nu este retroactivitate, dar nici în spiritul directivei europene", a spus guvernatorul BNR. El a mai precizat că băncile s-au dovedit a fi stabile în timpul crizei şi a spus că prin implementarea OUG 50 există riscul "slăbirii" acestui sector. "Există riscul ca dacă vrem neapărat să penalizăm băncile să introducem nişte costuri suplimentare pe care oricum nu le aveau în calcul", a spus Isărescu. El a recunoscut că măsurile luate de BNR pentru reducerea dobânzilor nu funcţionează, dar nu crede că acest lucru se întâmplă, deoarece sistemul este monopolizat sau cartelizat. "Eu cred că este o atmosferă generală, nu foarte sănătoasă pentru activitatea de creditare. Şi cred că ea va fi depăşită. Treptat veţi vedea că şi dobânzile vor scădea. Plătim un cost al acestei ajustări prin majorarea impozitelor. Uitaţi că s-au majorat şi accizele în 2009, şi TVA în 2010! Toate acestea au creat întârzieri, nelămuriri şi în activitatea bancară", a spus guvernatorul băncii centrale.