x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isarescu: Avem o scadere a ritmului creditării sub 8% în ultimele luni

Isarescu: Avem o scadere a ritmului creditării sub 8% în ultimele luni

08 Aug 2019   •   15:02
Isarescu: Avem o scadere a ritmului creditării sub 8% în ultimele luni

Ritmul de creștere a creditării în România a scăzut sub 8% în ultimele luni, potrivit afirmațiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în timpul prezentării Raportului trimestrial asupra inflației. Acesta a mai spus că nu dorește descurajarea creditării prin majorarea dobînzilor și este posibil să aibă loc scăderea ponderii creditului în totalul PIB ori să nu crească intermedierea financiară.

"Avem nu scădere a creditării, câtuşi de puţin, creditul creşte, dar o scădere a ritmului de creştere a creditării, sub 8% în ultimele luni. 8% creştere anuală. Nu este mult. Nu este mult având în vedere că este o creştere nominală a creditului....Dacă avem în vedere o creştere economică de 4-5% plus o inflaţie de 4%, este uşor sub creşterea nominală a PIB-ului. Cu alte cuvinte, cele două concluzii pe care le-am menţionat în întâlnirea noastră precedentă sunt valide şi reflectate de cifre", a spus Mugur Isărescu. 

Problemele structurale în ceea ce priveşte creditarea sunt: creșterea uşor exagerată a creditării către populaţie în dauna creditării către firme, iar în cadrul creditării către populaţie, există angajarea băncilor către credite mai puţin performante către persoanele care nu dovedesc capacitate solidă de rambursare. 

Potrivit guvernatorul BNR, costul aferent creditelor de consum se situează la un nivel comparabil cu cel al ţărilor din regiune însă cel aferent creditelor pentru locuinţe se plasează pe un palier încă superior. 

"Dobânda anuală efectivă medie la creditele noi pentru consum acordate gospodăriilor populaţiei în Zona Euro este undeva în jur de 6%, stabilă, în România stabilă din 2015 la un nivel de 10%, într-un an şi jumătate aproape sub ratele de dobândă anuală efectivă medie din cele trei ţări cu care ne putem compara. Chiar sub Cehia, sub Ungaria şi sub Polonia. Nici pe departe cel mai scump credit din Europa cum s-a bătut tam-tam-ul. Acum este uşor peste cea din Cehia, dar este sub cea din Ungaria şi Polonia. La creditele pentru locuinţe, cu aceeaşi comparaţie, Zona Euro şi cele trei ţări, Cehia Ungaria şi Polonia, într-adevăr s-a sărit relativ calul datorită creşterii dobânzilor în piaţa monetară. Creşterea a dobânzilor în piaţa monetară care a fost corelată cu evoluţia inflaţiei", a mai spus Mugur Isărescu. AGERPRES

×
Subiecte în articol: credite bnr Mugur Isărescu