x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu vrea ca Bursa să revină în vechiul sediu unde acum e Biblioteca Naţională

Isărescu vrea ca Bursa să revină în vechiul sediu unde acum e Biblioteca Naţională

06 Iul 2011   •   16:50

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spera ca o parte a Centrului Istoric Vechi al Bucurestiului sa revina institutiilor financiare. "Nu vom concura bineinteles cu restaurantele, probabil ca viitorul Centrului Vechi al Bucurestiului va inclina spre ceea ce se intampla in prezent. Dar cred ca reabilitarea si readucerea spiritului se poate face numai cu institutii care au si resurse financiare. Nu cred ca reabilitarea s-ar putea face numai cu bani bugetari sau de la municipalitate", a afirmat Isarescu, prezent la lansarea volumului "Centrul istoric financiar-bancar al Bucurestilor", semnat de arhitectul Cristina Turlea.

Guvernatorul bancii centrale spune ca dezvoltarea financiar-bancara nici n-ar mai permite pentru cladirile din zona istorica sa fie sedii de banca, aratand ca inclusiv in City-ul londonez sau pe Wall Street mai sunt doar putine sedii centrale ale marilor institutii financiare.

"Sa nu cumva sa ne gandim ca putem reface centrul financiar-bancar al Bucurestiului ca atare. (...) Cred ca sa readucem o parte din institutiile financiare in Centrul Vechi se mai poate. Bursa de Valori ar fi un exemplu si ar trebui sa revina in cladirea Bibliotecii Nationale. Camera de Comert a rascumparat aceasta cladire, care pastreaza si ringul bursei. Simbolul bursei, ringul, refacut, ar arata ca aceasta tara are traditie. A pastra istoria si a o readuce in prezent este o datorie a acestei generatii", a mai spus Isarescu.

Despre autoare, Isarescu crede ca a furat "in sens pozitiv" de la profesorul Nicolae Noica curiozitatea de a scotoci, dar si de la angajatii bancii centrale capacitatea de a lega lucrurile precum un bancher.

"As remarca si buna documentare, pentru ca am descoperit lucruri pe care nu le stiam, si sunt chestiuni asupra carora m-am aplecat din pasiune in ultimii 20 de ani", a mai spus seful bancii centrale.

In preajma ultimului razboi mondial, in centrul istoric al Bucurestiului functionau, in jurul palatului vechi al Bancii Nationale a Romaniei, 140 de banci, zona fiind extrem de importanta pentru viata economica a tarii, un adevarat "city" financiar-bancar.

×