x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie JACKPOT - Băsescu discriminează angajaţii Loteriei

JACKPOT - Băsescu discriminează angajaţii Loteriei

12 Noi 2008   •   00:00

Excluderea salariaţilor Loteriei Române de la cota de profit net a companiei este discriminatorie. Potrivit unui comunicat primit de la Loteria Română, "prin Hotărârea nr. 336/04.06.2008, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a statuat ca excluderea salariaţilor CN Loteria Română SA din rândul celor care au dreptul la cota parte din profitul net este discriminatorie şi a recomandat eliminarea acesteia".



De asemenea, Loteria Română arată că "poziţia de monopol a companiei, deşi asigură o poziţie privilegiată pe piaţă, nu garantează în mod implicit o activitate profitabilă cu rezultate care să conducă la acordarea acestui drept. Cota de 10% se acordă ca urmare a rezultatelor muncii unor salariaţi şi nu ca urmare a poziţiei de monopol a companiei". De asemenea, directorul companiei nu primeşte bani, având un contract de mandat pe bază de criterii de performanţă. În plus, Loteria reclamă că există şi alte companii de stat care sunt monopoluri şi unde salariaţii pot încasa 10% din cota de profit, cum ar fi Imprimeria Naţională şi Nuclearelectrica. În plus, pe piaţă există concurenţi ai acesteia care organizează jocuri de noroc.

STIMULENT PENTRU MUNCĂ

Suma care ar fi fost împărţită salariaţilor ar fi fost 900.000 de euro din profitul net estimat de 35 de milioane de euro. Cum legea spune că salariaţii pot primi "până la 10%, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de bază mediu lunar realizat la nivelul Companiei Naţionale Loteria Română în exerciţiul financiar de referinţă" din cauza faptului că aceştia au salarii mici, cota ce le va reveni va fi de 900.000 de euro, în loc de 3,5 milioane de euro cât înseamnă 10%.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, luni, reexaminarea legii prin care se dă posibilitatea salariaţilor Loteriei Române să participe la profitul net al companiei, prin repartizarea unei cote de 10% din profitul contabil, susţinând că prevederea nu este oportună. "Această activitate tip monopol asigură o sursă permanentă de venituri, precum şi realizarea de către companie a unui profit considerabil. În prezentul context, consider că modificarea legislativă adusă nu este oportună. Legea nu conţine o fundamentare a modificărilor aduse. Pentru o decizie corectă, consider că este necesar să se cunoască cuantumul profitului realizat de Compania Naţională Loteria Română SA în ultimii ani, precum şi situaţia personalului acestei companii pentru a se putea stabili ceea ce presupune repartizarea către salariaţi a unei cote de 10 la sută din profitul contabil, rămas după deducerea impozitului pe profit", a motivat Băsescu.

×
Subiecte în articol: economic