FMI priveste cu reticenta planurile coalitiei guvernamentale privind reintregirea salariilor si atrage atentia ca o eventuala decizie in acest sens trebuie sa tina cont de legea responsabilitatii fiscale.
Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat pentru The Money Channel ca nu e suficient ca statul sa aiba resurse, ci este important ca suma alocata prin buget pentru salarii sa nu fie depasita. "In aceasta lege sunt o serie de prevederi. Vorbim de suma totala cheltuita cu salariile din sectorul public si aceasta nu trebuie sa fie modificata. (...) La nivelul numarului de angajati din sistemul public vedem scadere. Atunci am vedea o scadere a cheltuielilor. Exista spatiu limitat pentru o crestere modesta a salariilor", a spus Franks.
Privatizari prea lente
Seful delegatiei FMI s-a aratat nemultumit de ritmul prea lent in care decurge procesul de privatizare si a atras atentia Guvernului sa nu repete “episodul Petrom' in cazul privatizarii CupruMin, obiectiv care nu se afla pe lista convenita cu institutiile internationale."Comparativ cu propunerile anterioare, procesul de privatizare a mers mult mai incet decat am sperat (...) Am fost foarte clar. Este extrem de important ca ofertele de privatizare initiale sa fie facute foarte atent si calculate foarte bine din punct de vedere al pretului, caracteristicilor ofertei (...) Nu vrem sa se repete episodul Petrom de anul trecut (...) CupruMin nu este principala tinta a programului nostru. Guvernul a decis ca vrea sa privatizeze CupruMin", a declarat reprezentantul FMI.
Romania, amenintata de furtuna din Europa
FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei, dupa un prim trimestru afectat de vremea rea. "In primul trimestru din 2012 Romania a fost afectata de conditiile meteo si fara indoiala va afecta cresterea economica. Nu stiu daca va fi negativa sau nu, dar va fi mai mica decat ne-am asteptat. Daca singurele probleme sunt conditiile meteorologice, ne asteptam la o revenire rapida in trimestrul al doilea", a afirmat Jeffrey Franks. Acesta a amintit faptul ca Europa nu a scapat de probleme, iar aceasta situatie ar putea avea un impact si asupra Romaniei. "Sa spunem ca norii negri nu sunt la fel de negri ca in urma cu cateva luni. Dar nu am iesit inca din furtuna. Inca exista posibilitatea sa avem turbulente considerabile in 2012", a avertizat Franks.