x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie JP Morgan, cea mai mare bancă americană, a pierdut 2 miliarde de dolari din cauza unei greşeli "incredibile"

JP Morgan, cea mai mare bancă americană, a pierdut 2 miliarde de dolari din cauza unei greşeli "incredibile"

11 Mai 2012   •   09:28
JP Morgan, cea mai mare bancă americană, a pierdut 2 miliarde de dolari din cauza unei greşeli "incredibile"

JP Morgan Chase, cea mai mare banca americana, a comunicat ieri o pierdere surprinzatoare de 2 miliarde de dolari, produsa in urma tranzactiilor de pachete financiare derivate. Jamie Dimon, directorul executiv al institutiei de credit, da vina pe "greseli, neglijenta si prostie", avertizand, totodata, ca "situatia s-ar putea inrautati", anunta BBC News.

Reprezentantii JPMorgan sustin ca pierderile au fost inregistrate in cadrul biroului de investitii, departament care a fost infiintat pentru excesul de depozite, care a atras de altfel numeroase controverse dupa ce fondurile de hedging au acuzat ca desfasura tranzactii enorme pe cont propriu.

Jamie Dimon, directorul executiv al JP Morgan, a fost intotdeauna mandru vizavi de nivelul ridicat de gestiune a riscului si cu 'bilantul solid' al bancii sale.

Despre pierderea celor doua miliarde de dolari, directorul executiv al JP Morgan spune ca face parte din categoria "incredibil".

"O vom recunoaste, fireste, si vom trage invatamintele de rigoare. Apoi o vom repara si vom merge mai departe, a declarat Dimon intr-o conferinta de presa, citat de BBC News.

"Din cauza volatilitatii extreme, lucrurile s-ar putea fie inrautati usor in acest trimestru, fie imbunatati. Ne asteptam la un nivel inalt de volatilitate si in urmatorul trimestru", a mai spus directorul celei mai mari banci din Statele Unite.

Dimon a precizat ca tipul de tranzactii care a dus la pierderi nu va fi interzis prin asa numita "regula Volcker", creata pentru a cenzura mai multe tipuri de tranzactii pe care bancile le fac cu propriii bani.

Profesorul Mark Williams, de la Boston University, si un fost reglementor al FED, au spus ca platitorii de taxe si impozite ar trebui sa fie atenti cu privire la aceste pierderi provenite din tranzactiile bancilor.

"In ultima instanta contribuabilii trebuie sa salveze aceste banci prea mari sa cada. Si o astfel de banca este JP Morgan. Este prea mare ca sa fie lasata sa cada. Cum poate o banca, considerata a fi prima banca in stabilirea rolului de lidership, sa permita luarea unui asemenea risc?", s-a intrebat contrariat Williams.

×