x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie La Agricola Internaţional ameninţările ţin loc de Codul Muncii

La Agricola Internaţional ameninţările ţin loc de Codul Muncii

de Adrian Stoica    |    07 Mar 2017   •   19:00
La Agricola Internaţional ameninţările ţin loc de Codul Muncii

Agricola Internaţional Bacău este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din România, deţinând o cotă importantă de piaţă fiind, totodată, şi principalul exportator la această categorie de produse alimentare. Aici s-au făcut permanent investiţii şi s-a muncit foarte mult. De multe ori însă muncitorii au fost puşi să muncească peste program, să facă ore suplimentare pe care conducerea unităţii a uitat să le plătească. Sesizările făcute de salariaţi la ITM s-au lăsat cu amenzi pentru societate, dar lucrurile nu s-au schimbat. Ba din contră, au apărut ameninţările.

Pentru conducerea societăţii Agricola Internaţional drepturile salariaţiilor sunt doar poveşti, iar înfiinţarea unor organizaţii sindicale care să le apere interesele nu este văzută cu ochi buni. Aşa se face că înfiinţarea Sindicatului Sfântul Mina, la sfârşitul anului 2014, a stârnit imediat furia şefilor. Deşi procedura de înregistrare a lui încă nu fusese finalizată, ameninţările au început să apară. Teama permanentă a conducerii companiei a fost că apariţia unui partener de negociere o va abliga să respecte Codul Muncii.

 

ITM amendează, lucrurile nu se schimbă

„În iulie 2016 am sesizat ITM care a venit în control şi a constatat, printre altele, neplata orelor suplimentare. Cei de la ITM au dat amenzi, dar situaţia tot nu s-a schimbat”, ne spune  Pavel Budău, preşedintele Sindicatului Sfântul Mina.

Mai mult, programul de lucru impus multor angajaţi încalcă Codul Muncii. „ Unde lucrez eu avem program de 12 ore şi conform Codului Muncii ar trebui să avem liber 24 ore. Noi veneam înapoi la lucru după 12 pentru că aşa era făcut programul. În decembrie 2016 am sesizat din nou ITM, iar în urma controlului făcut în luna ianuarie a acestui an societatea a fost din nou amendată”, ne-a declarat liderul de sindicat.

 

Intimidări şi ameninţări pe faţă

Văzând însă că sindicaliştii nu se potolesc, conducerea societăţii a luat măsuri radicale. A trecut la ameninţări directe. „ Eu am fost ameninţat pe 13 ianuarie că la prima sesizare pe care o mai fac voi fi dat afară, susţine Pavel Budău. Câteva zile mai târziu au început să fie ameninţaţi şi ceilalţi sindicalişti. Cine nu se retrage din sindicat va rămâne fără banii de masă, nu i se va mai deconta transportul sau va fi trecut la un program de opt ore ceea ce pentru mulţi ar fi fost un lucru imposibil  în condiţiile în care fac naveta de la mari distanţe. Primele persoane s-au retras deja şi, probabil, vor fi urmate de altele până la dispariţia sindicatului, dar dacă asta asigură tăcerea la Agricola Internaţional, ce mai contează drepturile muncitorilor.

 

Anul trecut Grupul Agricola Bacău, care reuneşte mai multe firme printre care şi Agricola Internaţional, a înregistrat anul trecut creşteri semnificative pe toate segmentele de activitate. Mai mult conducerea se laudă că investiţia în oameni este prioritară aici.

×
Subiecte în articol: Agricola Internaţional Bacău