Creşterea gradului de instabilitate financiară generată de criza economică asociată pandemiei de coronavirus a avut ca efect şi temperarea apetitului companiilor şi populaţiei pentru împrumuturi. Potrivit datelor BNR, la sfârşitul lunii septembrie valoarea creditelor acordate persoanelor juridice şi fizice de bănci şi instituţii financiare nebancare (IFN) atinsese suma de 380,45 miliarde de lei, în creştere cu doar 6,3 miliarde de lei lei faţă de decembrie 2019, când a fost de 374,16 miliarde de lei. Creşterea este însă de trei ori mai mică decât cea înregistrată în perioada decembrie 2018-septembrie 2019, când valoarea creditelor a urcat de la 349,09 miliarde de lei la 369,11 miliarde de lei. În plus, pe fondul frânării puternice a creditării, datele BNR arată că rata de neperformanţă a creditelor acordate populaţiei a crescut comparativ cu sfârşitul anului trecut.
În primele nouă luni ale acestui an valoarea creditelor acordate companiilor a crescut cu 827 milioane de lei, iar cele acordate populaţiei au înregistrat un avans mult mai mare, de aproximativ 5,5 miliarde de lei. Astfel, valoarea totală a creditelor acordate companiilor a crescut de la 210,92 miliarde de lei la 211,74 miliarde de lei, în timp ce valoarea creditelor accesate de populaţie a avansat de la 163,24 miliarde de lei la 168,7 miliarde de lei. Asta înseamnă că, la un leu împrumutat de companii, populaţia a împrumutat 6,6 lei.
Riscul de nerambursare, un risc sistemic
Pe de altă parte, datele BNR arată că la sfârşitul lunii septembrie rata totală a creditelor neperformante, adică a celor care au peste 90 de zile întârziere şi a celor care se află în imposibilitate de plată, scăzuse la 4,06%, după ce la sfârşitul lunii septembrie 2019 era de 4,09%. Trebuie spus însă că cea mai mică rată a creditelor neperformante a fost înregistrată la sfârşitul lunii martie, când ea a fost de 3,94%, iar cea mai mare s-a înregistrat la sfârşitul primului semestru al anului, 4,38%. În ceea ce priveşte companiile, rata de neperformanţă a fost la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului de 6,78% (faţă de 6,86% la sfârşitul lui decembrie 2019). În schimb, pentru creditele acordate populaţiei s-a înregistrat o creştere de la 4,05% la sfârşitul lui decembrie 2019 la 4,19% la sfârşitul lui T3/2020. Pentru perioada următoare, pericolul de nerambursare a creditelor luate de sectorul privat reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri sistemice pentru stabilitatea financiară a României, fiind dificil de gestionat, potrivit anchetei privind riscurile sistemice, derulată în luna septembrie de BNR în rândul celor mai mari 10 bănci din ţară.
Veniturile din dobânzi obţinute de băncile din România au ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 14,4 miliarde de lei, în timp ce dobânzile plătite clienţilor pentru depozite au fost de 2,87 miliarde de lei, rezultând un venit net de circa 11,5 miliarde de lei.