x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legumele şi fructele, favorite la reducerea TVA

Legumele şi fructele, favorite la reducerea TVA

de Daniela Ivan    |    10 Mar 2014   •   20:40
Legumele şi fructele, favorite la reducerea TVA
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Şi carnea şi produsele din carne ar putea beneficia de scăderea TVA dacă încasările la pâine vor fi mari
După reducerea TVA la pâine ar putea urma o nouă reducere la legume şi fructe, poate şi la carne. Premierul Victor Ponta a declarat că ar prefera ca mai întâi să se reducă TVA la fructe, legume şi carne, dar aceste reduceri se vor putea negocia cu FMI abia după ce se va vedea dacă încasările pe primul semestru de TVA la pâine au crescut. “Eu aş vrea în primul rând la fructe şi legume, pentru că acolo avem o evaziune uriaşă şi avem şi o competiţie neloială între producătorii locali şi fructele şi legumele care se aduc din afara UE şi unde avem evaziune la taxele intracomunitare. Mergem spre 9% cotă redusă la aceste produse. Să vedem dacă putem să le facem împreună cu TVA la carne şi produse din carne”, a spus Ponta. El a adăugat că sunt făcute simulări pe aceste reduceri, dar problema este că vrea să vadă încasările pe primul semestru legate de TVA la pâine.

“De fiecare dată FMI spune orice reduce la TVA ţi-o calculez că ai pierdut bani, nu ţi-o calculez că de fapt în felul ăsta noi luam 24% din nimic, iar acum luăm 9% din ceva. La fel ne calculează şi pentru fructe, legume, carne, spune scădem cu 15% încasările la TVA, iar noi spunem şi acolo e tot din nimic că avem o foarte mare evaziune. După primul semestru se va vedea dacă am avut dreptate la pâine, s-ar putea să negociem mai uşor cu cei de la FMI”, a mai declarat premierul.
La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. Acum a venit momentul adevărului, rămâne de văzut dacă au crescut şi cu cât încasările din TVA la pâine şi produse de patiserie.

TVA de 19%. Când?
Revenirea taxei pe valoarea adăugată la nivelul de 19% este sustenabilă dacă România va continua să înregistreze aceeaşi creştere economică de anul trecut, de peste 3%, a spus premierul Victor Ponta.
Acesta a explicat că pentru acest an este estimat un nivel de creştere economică de “2 virgulă”, dar că este posibil să ajungem şi la 3%. “Şi anul trecut a fost prognozat un avans PIB de 1,6%, mult sub rezultatul final. Să dea Dumnezeu să se întâmple la fel şi anul ăsta, să ajungem undeva spre 3”, a spus premierul.
O cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar şi revenirea la TVA de 19% în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului.
TVA a fost majorată de Guvern, în vara anului 2010, de la 19% la 24%.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în urmă cu două luni că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii în anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte.
Partidul Conservator a propus încă din anul 2006 reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază.


×