x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Lehman a dat, Lehman a luat": după ce şi-a plătit regeşte angajaţii, fantoma băncii bântuie din faliment brokerii

"Lehman a dat, Lehman a luat": după ce şi-a plătit regeşte angajaţii, fantoma băncii bântuie din faliment brokerii

de Daniel Ionaşcu    |    17 Aug 2011   •   15:06
"Lehman a dat, Lehman a luat": după ce şi-a plătit regeşte angajaţii, fantoma băncii bântuie din faliment brokerii

Lehman Brothers, banca de investitii al carei faliment din 2008 a bagat lumea in criza, alearga dupa fostii sai brokeri, carora le cere sa returneze bonusurile primite cand s-au alaturat firmei, scrie Wall Street Journal.

Orice suma recuperata de Lehman va ajunge la creditorii sai, care vor incepe sa primeasca primii bani din 2012. Bonusurile respective sunt structurate ca un fel de imprumuturi preventive, in contul viitoarelor compensatii.

La inceputul acestei luni, un comitet de arbitraj al Financial Industry Regulatory Authority (Finra)

a decis ca Bryon James Botsford, fost broker la banca de investitii, trebuie sa returneze 2,2 milioane de dolari pentru incalcarea a doua puncte din contract. Botsford este acum manager in cadrul Citigroup. El a incercat sa reduca suma datorata, dar n-a avut succes.

Cazul este cel mai "bogat' dintre cei in jur de 50 de brokeri urmariti de Lehman.

Intr-un alt arbitraj, Finra a anuntat ca Pauline Sheedy, care a fost angajata in 2008 de banca falita, trebuie sa dea inapoi 800.000 de dolari. Ea este acum vicepresedinte la US Trust, unitatea de management de active a Bank of America.

Pentru Lehman aceste cazuri sunt simple. "Pentru cea mai mare parte, termenii contractelor sI obligatiile sunt clare sI explicite, fiind legate de terminarea angajarii', a declarat un purtator de cuvant al Lehman. Multe din contractele aflate in disputa mentioneaza ca brokerii trebuie sa returneze banii "la terminarea relatiei de munca, indiferent de motiv'. Dupa ce divizia de brokeraj a Lehman a fost cumparata de banca britanica Barclays in septembrie 2008, imediat dupa faliment, multi brokeri si-au pierdut locul de munca.

Avocatii brokerilor ar putea invoca "imposibilitatea', din moment ce nu mai poti sa-ti faci munca din moment ce locul de munca nu mai exista, pentru ca insasi Lehman Brothers nu mai exista.

In alte cazuri, brokerii au invinuit Lehman ca s-a indatorat prea mult, ceea ce, eventual, a trimis compania in lichidare. Fara succes, insa.

×