x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul prinde forţă

Leul prinde forţă

de Daniela Ivan    |    22 Apr 2008   •   00:00
Leul prinde forţă

Leul a atins ieri cel mai bun curs faţă de euro din acest an, 3,564 lei/euro. Cursul de schimb ar putea ajunge la 3,4 lei/euro la sfîrşitul anului dacă BNR va majora dobînda-cheie la 10%.

Leul a atins ieri cel mai bun curs faţă de euro din acest an, 3,564 lei/euro. Cursul de schimb ar putea ajunge la 3,4 lei/euro la sfîrşitul anului dacă BNR va majora dobînda-cheie la 10%.

 

 

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 3,5640 lei/euro, în scădere cu 4,26 bani comparativ cu nivelul publicat în ultima zi a săptămînii trecute, rata de schimb reprezentînd nivelul minim din acest an. “Leul îşi menţine tendinţa de apreciere, pe fondul sentimentului pozitiv din regiune şi a vînzărilor de valută”, spun dealerii.

 

 

TENDINŢĂ. Leul îşi va relua tendinţa de apreciere şi va ajunge la finele acestui an la un nivel minim de 3,4 lei pentru un euro şi la un nivel mediu de 3,55 lei pe euro dacă Banca Naţională a României (BNR) va urca dobînda de politică monetară la 10%, mişcare posibilă în luna iulie, consideră economistul-şef al BRD Group Sociéte Générale, Florian Libocor. El apreciază că evoluţia cursului valutar va continua să depindă mai mult de factorii externi decît de cei interni. “În şedinţa programată în mai nu cred că BNR va face vreo modificare a dobînzii de politică monetară, deoarece întîrzierea cu care decizia anterioară îşi face efectul în piaţă este de opt-nouă luni. O potenţială creştere a dobînzii va avea loc în iulie, sau în a doua parte a anului, la 10%. Există şi posibilitatea ca pînă la sfîrşitul anului dobânda de politică monetară să ajungă din nou la 9%”, a declarat Florian Libocor, la lansarea raportului de primăvară privind perspectivele economice pentru România.

 

 

EVOLUŢIE. Moneda naţională a traversat în acest an o perioadă complicată, cu suişuri şi coborîşuri. Anul 2008 a debutat cu un curs de schimb de 3,5971 lei pentru un euro, însă cursul a ajuns la 14 ianuarie la 3,7106 lei/euro şi apoi la 28 ianuarie la 3,7690, pe fondul deprecierii leului. După o perioadă de oscilaţii în jurul nivelului de 3,7 lei/euro, a urmat la 5 februarie o coborîre pînă la 3,6249 lei/euro. La 29 februarie s-a atins un nou maxim, 3,7269 lei/euro, şi un altul la 7 martie, 3,7376 lei/euro. La 7 aprilie s-a înscris pe un trend de coborîre, iar ieri a ajuns la 3,5640 lei/euro, cel mai jos nivel din acest an.

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic lei/euro