x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul tare tine in friu inflatia

Leul tare tine in friu inflatia

de Daniela Ivan    |    05 Aug 2008   •   00:00
Leul tare tine in friu inflatia

ESTIMARE BNR ● Preturile vor creste, insa nu prea mult
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere prognoza de inflatie de la 6% la 6,6%. Dupa anunt, leul s-a intarit pina la 3,5 lei/euro, cel mai jos nivel din 2008.



ESTIMARE BNR ● Preţurile vor creşte, însă nu prea mult
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere prognoza de inflaţie de la 6% la 6,6%. După anunţ, leul s-a întărit pînă la 3,5 lei/euro, cel mai jos nivel din 2008.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat ieri că estimează pentru acest an o inflaţie mai mare cu 0,6% faţă de prognoza de la începutul anului. Deşi a fost o veste negativă, leul s-a apreciat imediat şi a coborît la 3,5 lei/euro, nivel neatins din decembrie 2007. Jucătorii din piaţa interbancară au codificat mesajul guvernatorului şi au interpretat că BNR se gîndeşte la o nouă majorare a ratei dobînzii de politică monetară. "Revizuirea în sus a prognozei de inflaţie de BNR arată o posibilă majorare a ratei dobînzii de politică monetară. Aceasta a susţinut întărirea leului faţă de euro, iar pragul de 3,5 lei/euro a fost spart", a declarat un dealer.

INFLAŢIA.
Banca Naţională se aşteaptă la o inflaţie mai mare nu numai în acest an, dar şi în 2009, unde prognoza a crescut de la  3,5% la 4,2%. "Nu mai trebuie să punem la îndoială faptul că economia este supraîncălzită. Atunci cînd creşterea economică suprasolicită, bineînţeles că apar efectele negative, care se manifestă prin presiuni inflaţioniste şi deficit extern, care tinde să se limiteze la 14%", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a adăugat că există şanse ca la sfîrşitul anului creşterea economică să se situeze între 8% şi 9%, iar inflaţia, între 6% şi 7%.

IMOBILIAR. Prognoza de creştere a inflaţiei are efecte şi în sectorul imobiliar. Oamenii au înţeles, chiar dacă nu în mod ştiinţific, precum dealerii bancari, că o inflaţie mai mare înseamnă un credit bancar mai scump. De altfel, analiştii imobiliari spun că BNR a avut o contribuţie decisivă în ultima vreme la scăderea preţurilor la apartamente prin mărirea dobînzii de referinţă, care a făcut ca dobînzile să fie mult mai mari. Însă reprezentanţii BNR consideră că această corecţie este benefică, după ce preţurile au crescut nejustificat în anumite zone, apreciază guvernatorul. "Există o corecţie a pieţei imobiliare. N-o văd în legătură cu decizia de dobîndă (a BNR – n.r.), nici cu normele de creditare. Corecţia este legată de altceva. Piaţa imobiliară a fost emergentă, disproporţionată, sub formă de piele de leopard", a afirmat Isărescu. El a explicat că piaţa "sub formă de leopard" arată că preţurile diferă foarte mult într-un perimetru relativ restrîns. În plus, Isărescu a mai anunţat că BNR va lua o decizie privind regulamentul de limitare a riscului de credit la împrumuturile destinate persoanelor fizice în următoarele două săptămîni.

×
Subiecte în articol: economic