x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liber la parteneriatul public-privat

Liber la parteneriatul public-privat

12 Dec 2010   •   19:01

Premierul Emil Boc a confirmat ieri aprobarea normelor de aplicare a Legii parteneriatului public-privat, afirmând că acestea creează un cadru suplimentar pentru atragerea investiţiilor în România, atât româneşti, cât şi străine.

Firmele care depun oferte pentru un parteneriat public-privat vor fi selectate pe baza rezultatelor obţinute la proiecte similare din ultimii cinci ani şi în urma unui audit financiar pe ultimii trei ani, investiţia fiind derulată obligatoriu printr-o companie de proiect în care investitorul este majoritar. Principalele criterii de analiză şi selecţie a can­di­daţilor cu care vor fi semnate contractele sunt scrisorile de garanţie bancară sau alte dovezi de asigurare a riscului profesional, cifra de afaceri globală sau în domeniul de afaceri aferent proiectului din ultimii trei ani şi un audit financiar emis de persoane autorizate pe precedenţii trei ani financiari.

Ofertantul va trebui totodată să demonstreze că a înţeles obiectivele proiectului, prin ela­borarea unui document prin care să pre­zinte în concept propriu câteva elemente legate inclusiv de colaborarea cu partenerul public şi valoarea estimată a investiţiei, precum şi că există un acord de principiu încheiat între asociaţii firmei in­teresate. Pentru lucrări publice de in­teres local, precum drumuri comunale, zone de agrement, canalizare şi termoficare, locuinţe sociale, amenajare de te­renuri cu destinaţie forestieră, proiectele de parteneriat public-privat vor putea fi iniţiate de  consiliile judeţene, în timp ce proiectele de parteneriat public-privat pentru drumuri judeţene, reţele de alimentare cu apă realizate în sistem zonal, obiective turistice de interes ju­de­ţean sau regional nu vor putea fi iniţiate de­cât de Guvern şi ministere. Contrac­tele de parteneriat public-privat pot fi de tipul proiectare-construcţie-operare-transfer, cons­trucţie-operare-dezvoltare-transfer, construcţie-operare-transfer, dezvoltare-întreţinere-operare-transfer şi reabilitare-operare-transfer.

×