Petru Lificiu va fi înlocuit din poziţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de vicepreşedintele Dan Iulius Plaveti, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Plaveti a preluat postul de vicepreşedite în ANRE în luna martie a anului 2009.
Lificiu, fost deputat PDL, a fost numit preşedinte al ANRE în luna ianuarie a anului trecut.
Demiterea sa vine după ce Jurnalul Naţional a publicat o serie de anchete din care a reieşit ca ANRE avea contract de reprezentare juridică cu casa de avocatură Stoica & Asociaţii, a pedelistului Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei. Situaţia vine în acelaşi timp în care ANRE are un departament juridic de 13 membri.
În acelaşi timp, surse din cadrul ANRE declarau pentru Jurnalul Naţional că instituţia se vede în situaţia de a trebui să majoreze cu 10% preţul gazelor pentru consunatorii casnici şI micile firme din cauza subvenţiilor pe care statul le dă prin Romgaz pentru grupul Interagro, combinatul Azomureş şI producătorul de energie termică al Capitalei, ELCEN.
Scumpirea vine din legislaţia prin care Guvernul a acordat gaze de producţie exclusiv internă consumatorilor care se declară "întreruptibili". Gândită iniţial pentru doar cinci luni (iunie-octombrie 2009) pentru stimularea industriei, măsura a fost extinsă cu încă un an în Parlament.
Importurile României sunt de 25% din consum, dar la coşul plătit de populaţie se adaugă 5% din consumurile tehnologice plus cei 20% consumaţi de industria chimică. În total, noi toţi avem acum un coş de 45% importuri. Numai că deocamdată Gaz de France şI E.ON Gaz nu ne poate factura preţul de 330 dolari pe mia de metri cubi din importuri. Acest preţ este dublu faţă de cel intern dar a tot crescut de anul trecut până acum. Pe româneşte adună pierderi. Iar din această cauză ANRE se vede în faţa necesităţii scumpirii gazelor cu 10%.
ANRE funcţioneză în subordinea primului-ministru.