x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lukoil ar putea vinde din activele din Europa de Est, din cauza sancţiunilor impuse Rusiei

Lukoil ar putea vinde din activele din Europa de Est, din cauza sancţiunilor impuse Rusiei

31 Iul 2014   •   18:04

Sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale din cauza crizei din Ucraina vor forţa Lukoil să-şi reducă programul de investiţii, din cauza accesului limitat la finanţare, a declarat joi directorul general al grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, adăugând că vor fi vândute unele active din Europa de Est pentru “concentrarea pe proiectele din Rusia”, relatează Reuters.

Lukoil, unde Alekperov este unul din acţionarii principali, nu este vizat de sancţiuni. Totuşi, a explicat Vagit Alekperov, compania îşi revizuieşte programul de dezvoltare pentru a-l ajusta la actualele condiţii.

“Analizăm câteva opţiuni şi, desigur, reducerea accesului la finanţare va conduce la reducerea costurilor şi a programelor noastre de investiţii. Sancţiunile sunt asociate Rusiei, noi suntem o companie rusească”, le-a declarat jurnaliştilor şeful Lukoil.

Acesta anunţa în ianuarie că programul de investiţii pentru acest an este de 20 de miliarde de dolari, acesta fiind anul de vârf al companiei. “Vom finaliza investiţiile în rafinării, vom lansa proiectul West Qurna-2 şi vom începe punerea la punct a infrastructurii la câmpurile petrolifere Kandim şi Filanovski”, a precizat, în ianuarie, sursa citată.

În ultimii ani, Lukoil s-a extins agresiv în afara Rusiei, pentru a compensa declinul producţiei interne de ţiţei. Recent, compania a achiziţionat câteva active în Rusia şi se concentrează pe proiectele interne.

Ca parte a acestui program, Lukoil a anunţat joi că a convenit cu societatea austriacă AMIC Energy Management GmbH asupra vânzării în proporţie de 100% a activelor Lukoil-Ukraina, care deţine 240 de benzinării şi şase spaţii de depozitare de petrol pe teritoriul statului ucrainean.
Alekperov a declarat că Lukoil ar putea vinde unele active din Europa de Est dar a refuzat să ofere amănunte.
Compania operează rafinării în Bulgaria şi România.
“Ne optimizăm portofoliul de active. În prezent, compania se concentrează pe proiectele din Rusia”, a declarat şeful Lukoil.

În iunie, acesta dădea asigurări că actuala criză nu a afectat relaţiile grupului Lukoil cu ţările occidentale unde este prezent. “Compania operează în 26 de ţări din Europa, avem cinci mari unităţi, inclusiv patru rafinării, şi în America unde avem un lanţ de benzinării. În segmentul de producţie, nu am observat nicio schimbare în atitudine, nici în rândul populaţiei şi nici în relaţia cu autorităţile din ţările în care suntem prezenţi”, a subliniat Alekperov.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.


×
Subiecte în articol: Lukoil