x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Luna iulie vine cu ieftiniri. Preţul energiei electrice scade cu 2,6%, iar tarifele în roaming se reduc cu până la 55%

Luna iulie vine cu ieftiniri. Preţul energiei electrice scade cu 2,6%, iar tarifele în roaming se reduc cu până la 55%

de Daniela Ivan    |    30 Iun 2014   •   18:33
Luna iulie vine cu ieftiniri. Preţul energiei electrice scade cu 2,6%, iar tarifele în roaming se reduc cu până la 55%
Sursa foto: Thinkstock

Prima zi a lunii iulie aduce ieftiniri la facturile de energie electrică şi la tarifele de roaming, creşterea salariului minim la 900 de lei dar şi o factură mai mare la gazele naturale. Factura pentru energia electrică consumată de români va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar pentru firme ieftinirea va fi de 4%. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a explicat că această ieftinire provine din reducerea taxei de cogenerare, dar şi ca urmare a ieftinirii energiei pe bursă. Este de remarcat că tot de la 1 iulie, 30% din energia electrică va fi luată de pe bursă, ceea ce înseamnă că probabilitatea ca preţurile să scadă şi mai mult este mare. Aşa că, deşi preţul propriu-zis al energiei creşte cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea preţului pe bursă şi de scăderea taxei pe cogenerarea de înaltă eficienţă.
Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2017. Pentru consumatorii industriali, calendarul a prevăzut liberalizarea totală la 1 ianuarie 2014.

Roaming la jumătate
Românii care vor călători începând de azi în ţări din Uniunea Europeană vor beneficia de traife în roaming mult scăzute. Conform Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), utilizatorii români de telefonie mobilă şi internet mobil vor beneficia de tarife reduse cu 20% - 55% pentru serviciile de roaming în călătoriile din spaţiul Uniunii Europene, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif). Astfel, de la 1 iulie, plafoanele tarifare pentru descărcarea de date scad de la 45 de cenţi pe megabyte la 20 de cenţi. De asemenea, utilizatorii vor plăti cel mult 19 cenţi/minut pentru un apel efectuat, 5 cenţi pentru primirea unui apel şi cel mult 6 cenţi pentru trimiterea unui mesaj text. Preţurile sunt fără TVA, iar reducerile faţă de actualele tarife sunt între 20-55%. Măsura se aplică pe tot teritoriul Uniunii Europene şi este impusă de Comisia Europeană care încearcă de câţiva ani să elimine în totalitate traifele de roaming.
1 iulie mai vine cu o veste bună pentru românii care sunt plătiţi cu salariul minim.
Salariul minim brut pe ţară va creşte de la 850 de lei, cât este în prezent, la 900 de lei, aceasta fiind cea de a doua majorare din acest an. Prima a avut loc pe 1 ianuarie, când salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei.

Creşte preţul la gaze

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). „Prudenţial, am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţa în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a explicat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. Ulterior, Guvernul a decis ca preţul gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii noncasnici să nu mai crescă de la 1 iulie 2014, acesta rămânând la nivelul de la 1 aprilie 2014, respectiv 89,40 lei/MWh. „Este o decizie firească. Practic, convergenţa s-a realizat", a declarat ministrul delegat pentru Energie Razvan Nicolescu. 

×