x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Lupta pentru un brand de țară

0
Autor: Adrian Stoica 29 Iul 2021 - 07:50
Lupta pentru un brand de țară
Vezi galeria foto


Salata cu icre de știucă de Tulcea este ultima specialitate tradițională românească introdusă pe lista produselor cu Indicație Geografică Protejată. Ea a devenit astfel recunoscută și  protejată de Uniunea Europeană, înscriindu-se pe selecta listă a brandurilor de țară.  Pe ea se mai află înscrise Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Brânza de Ibănești, Novacul afumat din Țara Bârsei, Scrumbia de Dunăre afumată, Cârnații de Pleșcoi, Telemeaua de Sibiu și  Cașcavalul de Săveni. Vorbim totuși de puține produse înregistrate, comparativ cu potențialul pe care îl au producătorii români care fac produse agroalimentare tradiționale. Deși certificarea europeană este o garanție a calității care apără numele și rețeta produsului, ai noștri nu se înghesuie să-și certifice produsele, deși acest lucru le-ar aduce profituri mai mari. De cele mai mult ori vorbim despre producători mici care, din cauza dimensiunii reduse a afacerii lor, nu sunt interesați să facă acest pas.

 

 

 

Produsele agroalimentare şi băuturile protejate de Uniunea Europeană ca „indicaţii geografice” (IG) reprezintă o valoare a vânzărilor de 74,76 miliarde de euro, potrivit unui studiu prezentat anul trecut de Comisia Europeană. Documentul preciza că valoarea vânzărilor unui produs cu denumire protejată este, în medie, de două ori mai mare decât în cazul produselor similare fără niciun fel de certificare. Conform studiului, există un avantaj economic clar pentru producători în ceea ce priveşte comercializarea şi creşterea vânzărilor, datorită calităţii deosebite şi reputaţiei acestor produse şi faptului că, pentru a obţine produse autentice, consumatorii sunt dispuşi să cheltuie mai mulți bani. „Produsele alimentare europene au reputaţia de a fi sigure, hrănitoare şi de înaltă calitate. Metodele tradiţionale de producţie contribuie la obiectivul UE de a deveni etalonul global pentru durabilitate în producţia de alimente”, se mai preciza în documentul citat.

 

 

 

Printre dificultățile identificate de Ministerul Agriculturii în obținerea statutului de produse protejate în UE se numără și reticența producătorilor autohtoni de a se asocia pentru respectarea unor reguli comune.

 

Putem apăra produsul, dar și denumirea


În 2008, a fost înființat Oficiul Național al Produselor Tradiționale și Ecologice Românești, cu atribuții în sprijinirea producătorilor pentru promovarea și protejarea alimentelor tradiționale și ecologice. De altfel, acesta a fost anul în care a început și procesul de protejare a denumirii produselor tradiționale românești la nivelul Uniunii Europene. Trebuie spus că există însă o diferență între noțiunea de produs tradițional atestat și protecția produsului asigurată la nivel european. Produsul tradițional atestat se referă la produs, în timp ce produsele protejate de Uniunea Europeană ca „indicaţii geografice” se adresează denumirii.

 

Avantajele înregistrării produselor

  • Împiedică utilizarea comercială a unei denumiri înregistrate care ar permite exploatarea reputației acesteia (ex. Salam de Sibiu);
  • Împiedică utilizarea abuzivă, imitarea sau evocarea originii;
  • Previne indicațiile false sau înșelătoare referitoare la proveniența, originea, natura sau calitățile esențiale ale produsului;
  • Previne alte practici susceptibile să inducă consumatorul în eroare cu privire la originea veritabilă a produsului.

 

Cum se produc brandurile de țară

 

-Magiunul de prune Topoloveni  a fost primul produs care a deținut certificarea de Indicaţie Geografică Protejată (IGP),  el primind-o pe 7 aprilie 2011. Magiunul natural de prune Topoloveni este produs după o reţetă păstrată din anul 1914.

 

-Novacul afumat din Țara Bârsei este un file de pește afumat la cald, obținut din specia crap novac, care este crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a României: Dumbrăvița, Feldioara, Halchiu, Bod și Hărman. Pentru crearea produsului, este necesară aplicarea unei tehnici de sărare și afumare la cald.


-Telemeaua de Ibănești se produce în aria care corespunde în parte cu Valea Râului Gurghiu. Ea poate fi comercializată sub această denumire în Uniunea Europeană doar dacă a fost produsă pe teritoriul administrativ a trei comune din România: Gurghiu, Hodac și Ibănești, aflate în județul Mureș.


-Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece. România are o tradiţie de peste 100 de ani în producerea Salamului de Sibiu.


-Salata cu icre de știucă de Tulcea - este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare alb-gălbuie, la prepararea căreia se folosesc minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14% icre sărate de pește din Deltă, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie.

 

-Scrumbia de Dunăre afumată - este un produs regional, pregătit după o rețetă tradițională, veche de peste 100 de ani, din Delta Dunarii, aria Frecăței. După obținerea acestui certificat, scrumbia de Dunăre afumată se produce doar în arealul Deltei de către cei care s-au asociat într-o cooperativă.

 

-Cârnaţii de Pleşcoi - sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Ei sunt cunoscuți pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.


-Cașcavalul de Săveni - este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare (60 de zile), în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea, mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă.

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

ASF retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance. Compania intră în insolvență

ASF retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance. Compania intră în insolvență
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)  a anunțat, vineri, că retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance. ASF a constatat incapacitatea de plată a companiei de asigurări, a...

Transelectrica vrea să facă investiţii de 3,73 miliarde de lei până în 2025

Transelectrica vrea să facă investiţii de 3,73 miliarde de lei până în 2025
Transelectrica (TEL) are un plan de investiţii de 3,73 miliarde de lei până în anul 2025, în proiecte precum creşterea capacităţii de interconexiune cu ţările vecine, printr-un mix de finanţare,...

Plăți de circa 400 de milioane de lei pentru investiții realizate prin PNDL

Plăți de circa 400 de milioane de lei pentru investiții realizate prin PNDL
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a plătit vineri aproape 400 de milioane de lei pentru finalizarea a sute de lucrări de investiții realizate prin PNDL 1 și PNDL 2. Ministerul Dezvol...

Șomajul a fost de 5,1% în trimestrul II din 2020. Peste 62% din populația activă avea un loc de muncă

Șomajul a fost de 5,1% în trimestrul II din 2020. Peste 62% din populația activă avea un loc de muncă
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă, între 15-64 ani, a fost de 62,4% în trimestrul al doilea al acestui an, cu 1,6% mai mare  față de perioada precedentă, arată datele INS. Circa...

Florin Cîțu vrea creșterea cu 8% a salariului minim înainte de sfârșitul anului

Florin Cîțu vrea creșterea cu 8% a salariului minim înainte de sfârșitul anului
Premierul Florin Cîțu vrea să propună patronatelor creșterea cu 8% a salariului minim înainte de sfârșitul anului.  "Discutăm acum. Vreau să fie aprobat cât mai repede, ca toate...

Ministerul de Finanţe a împrumutat de la bănci suma de 675 milioane lei

Ministerul de Finanţe a împrumutat de la bănci suma de 675 milioane lei
Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2030 şi a împrumutat joi de la bănci suma de 675 milioane lei, cu 175 milioane lei peste nivelul programat, la o dobândă anuală de...

„Planul Butz”, stratagema care a modificat prin ricoșeu aspectul rasei umane

„Planul Butz”, stratagema care a modificat prin ricoșeu aspectul rasei umane
Galerie Foto În 1971, sondajele arătau că Richard Nixon avea să fie reales președinte în SUA. Războiul din Vietnam îi amenința popularitatea acasă, însă o chestiune la fel de importantă pentru alegători era creșterea...

De ce s-au scumpit gazele și energia, pe înțelesul politicienilor mirați

De ce s-au scumpit gazele și energia, pe înțelesul politicienilor mirați
Galerie Foto Cum era de așteptat, explozia prețurilor la energia electrică și gaze a luat prin surprindere Guvernul. În acest scandal, primul gând al premierului Cîțu a fost să lase ca lucrurile să se așeze de la sine,...

Analiză: BNR va începe o înăsprire treptată a politicii monetare

Analiză: BNR va începe o înăsprire treptată a politicii monetare
Criza COVID-19 a afectat semnificativ economia locală, care în 2020 a înregistrat o contracţie de minus 3,9%.  Cu toate că perioadele de supraîncălzire economică au provocat anumite îngrijorări,...

România, pe ultimul loc în UE la bugetul alocat de guvern pentru cercetare

România, pe ultimul loc în UE la bugetul alocat de guvern pentru cercetare
România a fost pe ultimul loc în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene după bugetul alocat de guvern pentru cercetare şi dezvoltare în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de...

50% dintre angajaţi și-au căutat un nou loc de muncă în ultimele 12 luni

50% dintre angajaţi și-au căutat un nou loc de muncă în ultimele 12 luni
Aproximativ 50% dintre angajaţi au început să-ș caute un nou job, dar au renunţat la acesta cel puţin o dată în ultimele 12 luni, arată un studiu realizat de compania de recrutare GI România şi Dora Market...

Fondul Proprietatea dezaprobă schimbarea conducerii Salrom

Fondul Proprietatea dezaprobă schimbarea conducerii Salrom
Franklin Templeton International Services, în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondului Proprietatea, își exprimă dezamăgirea față de schimbarea membrilor...

Klaus Iohannis a promulgat Legea consumatorului vulnerabil. Care sunt ajutoarele acordate de stat

Klaus Iohannis a promulgat Legea consumatorului vulnerabil. Care sunt ajutoarele acordate de stat
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Aceasta se va aplica dn 1 noiembrie 2021. Proiectul a fost aprobat...

UPDATE Fostul Combinat Chimic Făgăraș a fost demolat. Va fi construită o fabrică de peleți

UPDATE Fostul Combinat Chimic Făgăraș a fost demolat. Va fi construită o fabrică de peleți
O fabrică de peleți va fi construită în locul Combinatului Chimic de la Făgăraș. Clădirile acestuia au fost detonate controlat, miercuri, în cadrul unei acțiuni spectaculoase. Primarul orașului Făgăraș...
Serviciul de email marketing furnizat de