x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mafia cărnii: evaziune de 15 milioane de Euro

Mafia cărnii: evaziune de 15 milioane de Euro

de Elena Stan    |    12 Mar 2014   •   19:53
Mafia cărnii: evaziune de 15 milioane de Euro

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în urma unor controale efectuate ieri. Inspectorii au instituit măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului estimat la peste 15 milioane de euro. În plus, procurori DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au descins ieri la mai mulţi evazionişti din domeniul cărnii, fiind vizate două grupări specializate în spălare de bani şi punere în circulaţie de produse alterate.
Membrii grupărilor cumpărau, în principal, carne şi ouă din state membre UE fără plata TVA, după care o vindeau prin adăugare de TVA. După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme “fantomă” din alte state comunitare, însă ea era vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile ­ “la negru”.
Potrivit procurorilor DIICOT, există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse.

Carnea alterată nu a ajuns la raft


“Din informaţiile pe care le deţinem, cantităţile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite”, a explicat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. De asemenea, şeful ANSVSA a afirmat că nu există suspiciuni în privinţa cărnii depistate în depozite pe filiera de evaziune fiscală că ar fi alterată. “Carnea alterată nu poate ajunge pe rafturi într-un comerţ fiscalizat, iar dacă se întâmplă accidente ca anumite societăţi să aibă astfel de carne alterată, aceasta are modificări de culoare, de consistenţă şi de miros, fiind imediat retrasă”, a spus Vlad Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA. Evaziunea fiscală din domeniul cărnii şi produselor din carne a crescut în urma majorării TVA de la 19% la 24%. Aceasta a fost estimată la 230 de milioane de euro, iar autorităţile apreciază că au “dispărut” zeci de mii de tone de carne în economia subterană la nivelul anilor 2011 şi 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul naţional a 30 de milioane de euro.

×