Guvernul a decis sa disponibilizeze intre 5.820 si 7.275 de bugetari, iar Ministerul Finantelor are sarcina sa prezinte listele cu disponibilizatii pana la 2 iunie. Motivul? FMI cere ca ponderea cheltuielilor cu personalul sa nu depaseasca 4,9% din PIB.
|
|
HOTARARE. Ministrul Finantelor, Ionel Popescu, va prezenta Guvernului lista cu disponibilizati la 2 iunie
|
IONEL SI LUPUL. Pentru a bate in cuie numarul de someri, ministrul Ionel Popescu a trimis circulare catre toate institutiile bugetare carora le-a cerut liste de propuneri cu personalul care poate fi disponibilizat pana vineri, 27 mai. Nu am aflat inca daca Finantele au primit raspunsuri de la ordonatorii de credit. Este posibil ca de aceasta data sa nu se fi speriat nimeni, ca in povestea in care Ionel se amuza amenintandu-si consatenii ca vine lupul la oi si a sfarsit prin a constata ca nu-l mai credea nimeni. Sa ne amintim ca dupa ce, in aprilie, toate institutiile bugetare au fost bombardate cu circulare despre disponibilizari, ministrul a inchis brusc actiunea, spunand ca a fost un simplu test. "Reducerea cu 4% a personalului bugetar din aparatul central a fost un test pentru institutiile bugetare. Am incercat sa vedem care este pozitia celorlalte institutii daca am decide sa luam aceasta masura. Am vrut sa vedem daca in unele institutii conducatorii considera ca se pot dispensa de unii oameni sau daca mai au nevoie de personal", declara, la sfarsitul lunii aprilie, Ionel Popescu.
|
PERSONAL
"Reducerea cu 4% a
personalului bugetar
din aparatul central
a fost un test pentru
institutiile bugetare. Am incercat sa vedem care este pozitia celorlalte institutii daca am decide sa luam aceasta masura. Am vrut sa vedem daca in unele institutii conducatorii considera ca se pot dispensa de unii oameni sau daca mai
au nevoie de personal"
Ionel Popescu ministrul Finantelor |
CONSTRANGERI
|
Din nefericire, de aceasta data, ca si in poveste, lupul vine. Este vorba despre constrangeri severe impuse de Fondul Monetar International (FMI), care ne cere un deficit bugetar de numai 0,7% din PIB. Pentru a se atinge acest nivel, este nevoie ca ponderea cheltuielilor bugetare sa nu depaseasca 4,9% din PIB, printre multe alte masuri. De aceasta data, Guvernul nu-si mai poate permite sa nu revizuiasca acordul cu FMI, deoarece de soarta acestuia depinde raportul de tara pe care Uniunea Europeana il va intocmi in aceasta toamna. Autoritatile romane sustin ca au convenit cu oficialii FMI sa revizuiasca acordul stand-by, pana la mijlocul lunii iunie, conform declaratiilor premierului Calin Popescu Tariceanu. El a precizat ca solutia convenita de partea romana cu reprezentantii FMI se refera la diminuarea deficitului bugetar initial si la adoptarea unor masuri de temperare a consumului si cererii excesive de pe piata. Negocierile cu FMI pentru revizuirea memorandumului au intrat in impas la inceputul acestui an, cand reprezentantii Fondului s-au aratat prudenti fata de politica fiscala a noului Guvern.
|
Citește pe Antena3.ro