x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marii pierzători ai insolvenţelor

Marii pierzători ai insolvenţelor

de Elena Stan    |    03 Sep 2014   •   20:07
Marii pierzători ai insolvenţelor
Sursa foto: Thinkstock
Furnizorii comerciali, băncile, acţionarii şi statul vor pierde peste 8,2 miliarde de lei din cauza firmelor care au dat faliment în primele şase luni
Insolvenţa firmelor, înregistrate în primele şase luni ale anului, afectează semnificativ furnizorii comerciali, care vor pierde 3,25 miliarde lei, dar şi băncile, care vor suferi pierderi în valoare de 2,6 miliarde lei, potrivit companiei de evaluare a riscului Coface România. De asemenea, factura generată de firmele care au intrat în insolvenţă în prima jumătate a anului în curs, calculată de Coface, arată că acţionarii au pierdut de 1,7 miliarde lei (prin decizia de neplată a dividendelor), iar statul, prin ANAF – 650 milioane lei.

Insolvenţele sunt în scădere

Potrivit datelor transmise de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului rezultă că, pe parcursul primului semestru al anului 2014, s-au deschis 12.453 de insolvenţe noi, în scădere cu aproximativ 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, când s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolvenţă. Având în vedere că, în ultimii 10 ani, numărul insolvenţelor deschise în a doua jumătate a anului a reprezentat între 80%-85% din nivelul înregistrat în primul semestru, este foarte probabil ca până la sfârşitul anului să se înregistreze în jur de 23.000 de insolvenţe. Aceasta ar echivala cu o scădere de aproximativ 15% a numărului de insolvenţe nou deschise în anul curent, comparativ cu anul 2013. “Trebuie luat în considerare şi faptul că, în iunie 2014, a intrat în vigoare o nouă Lege a insolvenţei, existând posibilitatea ca evoluţia numerică a dosarelor de insolvenţă nou înregistrate până la sfârşitul anului să sufere variaţii semnificative, a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.
Numărul de insolvenţe a crescut în perioada analizată doar în Bucureşti cu 23%, şi în zona de Vest, cu 8%, restul regiunilor înregistrând scăderi. În plus, numărul insolvenţelor deschise în rândul companiilor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a scăzut cu 30% în perioada analizată. Cele mai multe firme care au intrat în insolvenţă sunt din sectorul construcţiilor, fabricarea produselor textile, industria extractivă, industria metalurgică şi HORECA (hoteluri-resaturante).

Cauzele falimentului
Datoriile suplimentare atrase pentru acoperirea pierderilor, creşterea constantă a duratei medii de încasare şi plata lentă către furnizori sunt principalele cauze care au dus la falimentul firmelor. Firmele insolvente au atras capitaluri cu precădere pe termen scurt de la furnizori, soldul acestora în totalul datoriilor pe termen scurt crescând de la 35% (anul 2008) la 50% (anul 2013). Creşterea constantă a duratei medii de încasare indică o politică neadecvată de risc comercial, durata medie de încasare a creanţelor crescând de la 79 de zile (anul 2008) la 160 de zile (anul 2013). Acest lucru a determinat plata din ce în ce mai lentă a facturilor către furnizori, durata medie de plată a furnizorilor crescând de la 112 de zile (în 2008) la 229 de zile (în 2013).

×