x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Măsurile împotriva scumpirii mascate, introduse de astăzi

Măsurile împotriva scumpirii mascate, introduse de astăzi

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2024   •   11:20
Măsurile împotriva scumpirii mascate, introduse de astăzi

De astăzi intră în vigoare o nouă reglementare a ANPC, care îi obligă pe comercianți să ofere informații clare și complete consumatorilor în cazul practicii Shrinkflation, care presupune reducerea gramajului unui produs, dar păstrarea ambalajului și prețului.

Conform noilor reguli, comercianții trebuie să afișeze vizibil și lizibil informații despre schimbările de cantitate pe etichete speciale, amplasate în același loc cu produsul, pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor, transmite ANPC.

Obligația de informare trebuie respectată timp de cel puțin 30 de zile de la momentul în care produsul cu cantitatea modificată ajunge la raft.

În perioada premergătoare aplicării acestui ordin, ANPC a avut consultări cu marile lanțuri comerciale, reprezentate de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), pentru a clarifica modul în care trebuie afișate noile informații și a oferit exemple de bune practici din alte state din Uniunea Europeană.

„Prin acest ordin, stabilim un standard de exigență și transparență necesar în relația cu consumatorii. Orice încercare de a masca reducerea cantităților de produse, menținând aceleași prețuri și ambalaje, fără o informare clară și precisă, va fi sancționată”, a declarat președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: scumpire mascata masuri ANPC