x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mediu economic instabil

Mediu economic instabil

de Daniela Ivan    |    21 Ian 2010   •   00:00
Mediu economic instabil

Coface România a menţinut ratingul României la B, dar există speranţe ca acesta să fie îmbunătăţit spre finele anului, când economia îşi va reveni.



Prima parte a anului va fi marcată de falimente şi de lipsă de lichiditate, apreciază Coface România. Numărul falimentelor ar putea creşte în acest an cu 15%-20% faţă de 2009, când au fost înregistrate 19.000-19.500 de cazuri, a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia. "Falimentele vor continua să crească în acest an, o parte fiind transferate din 2009, întrucât nu s-au soluţionat din cauza grevei judiciare, deci va fi un puseu de creştere în prima parte a anului şi apoi vom observa o diminuare a creşterii în al doilea semestru. (...) Sunt foarte multe societăţi care se află în pragul falimentului, dar nu au declarat încă acest lucru. Multe cer protecţia judecătorească, solicitând insolvenţa pentru a fi feriţi de creditori", a mai opinat Ionescu. Cele mai afectate sectoare sunt imobiliarul, distribuţia de echipamente IT, industria de mobilă, cea textilă, precum şi sectorul transporturilor şi retailul.

ADIO CREDITE

Sectorul privat va fi afectat de lipsa de lichiditate, mai ales că începând din aprilie băncile vor acorda credite în baza bilanţurilor din 2009, care nu sunt prea bune. "Vă asigurăm că, în 2010, nu vom vedea nici măcar atâtea credite câte au fost în 2009", a spus Cristian Ionescu. El a adăugat că multe firme vor fi împinse spre faliment chiar de către stat şi a dat exemplul unei societăţi care are de recuperat TVA de la stat în valoare de 100.000 de euro şi are datorii la stat de aceeaşi valoare. "Cu alte cuvinte, dacă eu ca firmă am de recuperat 100.000 de euro şi am de plătit 100.000 de euro către stat şi nu fac acest lucru datoria îmi creşte cu 36% pe an, adică cu 0,1% pe zi, lucru absolut inacceptabil", a spus Cristian Ionescu.

ESTIMĂRI "MACRO"
Economia României va creşte cu peste 0,5% în acest an, pe baza revenirii din criză a statelor europene şi a SUA, iar inflaţia va scădea de la 4,8% în 2009 la 4% în 2010, conform analizelor Coface. În plus, analiştii se aşteaptă la un sold al contului curent negativ de 6% din PIB, în creştere de la 5,6% în 2009 şi la un avans al datoriei publice la 62% din PIB, de la 55,4% anul trecut. Totodată, serviciul datoriei publice este estimat să scadă la 24,9% din exporturi, de la 27,3% în 2009. Nivelul exporturilor va avansa în acest an la 37,1 miliarde de dolari, de la 34,3 miliarde dolari anul trecut, în timp ce importurile se vor situa la 50,7 miliarde de dolari, comparativ cu 46,6 miliarde de dolari anul trecut.

×
Subiecte în articol: economic