x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mediu european de 38 miliarde euro

Mediu european de 38 miliarde euro

08 Noi 2004   •   00:00

Costurile pentru transpunerea legislatiei europene in domeniul protectiei mediului in Romania se ridica la 38 miliarde euro, potrivit celor mai recente estimari, a declarat ieri profesorul universitar doctor Victor Platon, cercetator al Institutului de Economie Nationala.

El a explicat ca, potrivit unui studiu realizat in perioada 2000-2001, costurile pentru mediu se ridicau la 22 miliarde euro pe o perioada de 20 de ani, dar estimarile recente arata ca efortul financiar pentru transpunerea si implementarea directivelor europene in acest domeniu va fi mai mare. Acestea implica costurile pentru investitii, costurile de intretienere si operare si costurile pentru partea de administrare in domeniul protectiei mediului.

PIEDICI. Costurile pe care Romania ar trebui sa le suporte anual pentru implementarea aquisului comunitar privind protectia mediului se ridica la 1,7 miliarde de euro, a aratat profesorul Victor Platon in cadrul prezentarii "Contextul national pentru finantarea investitiilor de mediu". "Una dintre probleme este imposibilitatea de a determina care este cantitatea de deseuri industriale pe care le produce Romania intr-un an", a afirmat el.

SOLUTII. Una dintre masurile identificate pentru acoperirea costurilor de protectia mediului este implementarea unor politici care sa furnizeze sisteme clare de stimulente si sanctiuni pentru agentii economici poluatori. Acestia vor plati pentru actiunile lor, insa, in acelasi timp, trebuie sa li se asigure accesul la tehnologia potrivita pentru a indeplini cerintele de protectie a mediului cu costuri cat mai mici.

×
Subiecte în articol: economic