x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Metro, la un pas de faliment

Metro, la un pas de faliment

de Miruna Pasa Petru    |    28 Mai 2008   •   00:00
Metro, la un pas de faliment

Societatea Metro Cash and Carry România a devenit de cîteva zile o companie insolventă. Hotărîrea dată de instanţă are la bază neplata unei datorii de aproximativ 50.000 de euro către firma care aprovizionează Metro cu ouă, Toneli Holding SRL. 

Cash & Carry - Liderul mondial se află în încetare de plăţi

Societatea Metro Cash and Carry România a devenit de cîteva zile o companie insolventă. Hotărîrea dată de instanţă are la bază neplata unei datorii de aproximativ 50.000 de euro către firma care aprovizionează Metro cu ouă, Toneli Holding SRL. 

Neplata unor restanţe pentru marfa livrată a dus compania Metro la un pas de faliment. Procedura generală de insolvenţă, pasul premergător falimentului, a fost deschisă de Tribunalul Bucureşti, acum cîteva zile, la solicitarea firmei Toneli.

Societatea reclamantă se află de ceva timp în discuţii judiciare cu Metro, legate de neachitarea unor facturi în valoare de numai 211.696 de lei. Suma pare infimă în comparaţie cu faptul că lanţul de magazine cash&carry figurează cu peste şase mii de salariaţi şi sume de ordinul milioanelor de lei raportate ca profit.

PROCEDURA. Însă cum legea nu face diferenţe în privinţa cuantumului datoriilor, a fost o procedură dificilă şi lungă ce va duce la blocarea activelor şi conturilor Metro. Potrivit hotărîrii Tribunalului Bucureşti, a fost deja numit un administrator judiciar, Consulta 99, care va trebui să întocmească un raport asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la neplata datoriilor. În acest document va trebuie să se menţioneze dacă există persoane care pot fi trase la răspundere pentru neplata datoriilor şi să se precizeze dacă societatea insolventă se poate reorganiza. Administratorul judiciar a mai fost obligat să contacteze toţi creditorii Metro pînă la data de 11 iulie 2008, pentru ca aceştia să poată depune cereri de înscriere a creanţelor lor la dosarul de instanţă. Prima Adunare a Creditorilor a fost fixată pentru data de 11 august 2008, iar instanţa va verifica la data de 3 octombrie mersul procedurii. 

HOTĂRÎRE ATACATĂ. Hotărîrea Tribunalului Bucureşti nu este definitivă. De altfel, reprezentanţii Metro au anunţat deja că declararea insolvenţei va fi atacată cu recurs. Potrivit directorului reprezentanţei Metro Group în România, Daniela Cucu, “în mod cert nu poate fi vorba despre insolvenţa companiei Metro Cash&Carry România sau despre faliment atît timp cît această divizie a Metro Group a înregistrat în anul 2007 o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de euro”.

Cine este Metro?

Grupul Metro deţine în România 24 de magazine în 17 localităţi şi a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de euro. Grupul mai deţine şi supermarketurile Real, care are 14 hypermarketuri în 13 localităţi. Pe plan internaţional, grupul Metro este liderul mondial pe piaţa cash & carry, deţinînd peste 600 de magazine în 29 de ţări. Cu o forţă de muncă la nivel mondial de peste 100.000 de salariaţi, compania a realizat o cifră de afaceri de 31,7 miliarde de euro în 2007.

×
Subiecte în articol: economic metro