x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Meyer (FP): Guvernul ar putea cere companiilor de stat să distribuie dividende mai mari

Meyer (FP): Guvernul ar putea cere companiilor de stat să distribuie dividende mai mari

15 Noi 2019   •   15:57
Meyer (FP): Guvernul ar putea cere companiilor de stat să distribuie dividende mai mari

Faptul că Guvernul va avea nevoie să facă faţă unui deficit bugetar mai mare ar putea să-l determine să se adreseze societăţilor cu capital de stat ca acestea să aprobe dividende mai mari care să completeze găurile din buget, susţine Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments, managerul Fondul uiProprietatea.

"Am avut o îngrijorare potrivit căreia cheltuielile guvernamentale cresc mult mai repede decât veniturile guvernamentale ca rezultat al ineficienţei mai multor instituţii, cum este ANAF în colectarea impozitelor. Deci nu a fost o surpriză pentru noi faptul că situaţia financiară reală, sub aspectul deficitului bugetar, este mai gravă decât se anunţase public. În ceea ce priveşte impactul potenţial asupra noastră, faptul că guvernul va avea nevoie să facă faţă unui deficit bugetar mai mare ar putea să-l determine să se adreseze societăţilor cu capital de stat ca acestea să aprobe dividende mai mari care să completeze găurile din buget. Nu va rezolva problema, dar va contribui semnificativ. Acesta va fi benefic pentru Fond şi pentru acţionarii săi", a spus Johan Meyer, întrebat despre creşterea costului de împrumut al statului şi efectul asupra Fondului.

El a menţionat că, din fericire pentru Fond, nu se află într-o situaţie în care să depindă de credite, iar costul mai mare al împrumutului nu este în detrimentul Fondului.
De asemenea, societăţile din portofoliul Fondului, precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti sau Salrom sunt într-o poziţie pozitivă de cash şi deci costul mai mare de împrumut nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra lor.

Johan Meyer a afirmat că de la companiile cu capital de stat aflate în portofoliul Fondului ar putea merge la bugetul public aproximativ 1,595 miliarde de lei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: dividende Fondul Proprietatea