x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modificări importante pentru bănci, energie și Pilonul II

Modificări importante pentru bănci, energie și Pilonul II

de Giulia Anghel    |    01 Apr 2019   •   20:50
Modificări importante pentru bănci, energie și Pilonul II

Recenta OUG 19/2019 a schimbat prevederile OUG 114/2018 cu privire la taxa pe activele bancare, alt indice de referință pentru credite, noi condiții pe piața de energie și amânări pentru administratorii Pilonului II de pensii.

  • Taxa pe activele bancare va fi de 0,4% pe an pentru cele cu peste 1% din piață și 0,2% pe an pentru băncile cu o cotă sub 1%. Instituțiile cu pierderi sunt scutite. Taxa nu poate depăși profitul băncii și este deductibilă. Rata este redusă proporțional până la 0% în 2019 dacă va crește cu 8% creditarea ori diferența dintre dobânda la credite și cea la depozite se diminuează cu 8% și este de 4 p.p.  Taxa nu se plătește în primul semestru dacă banca a îndeplinit 100% ținta de creștere a creditării sau de scădere a marjei de dobândă ori dacă nivelul agregat al creșterii creditării și micșorării marjei este de minim 100%.
  • De la 2 mai 2019 se va introduce un nou indice de referință la creditele în lei cu dobândă variabilă, aplicat creditelor viitoare, dar și refinanțării celor în derulare, cu înțelegerea părților, prin act adițional. Pentru creditele în valută, dobânda va fi compusă din indicele EURIBOR/LIBOR la o anumită perioadă, în funcție de monedă, plus o marjă fixă pe toată perioada contractului.
  • Prețul plafonat de 68 lei/MWh pentru consumatorii casnici va fi menținut între 1 mai 2019 - 28 februarie 2022. Producătorii de energie electrică pe bază de cărbune și CET-urile sunt scutiți de taxa de 2% pe cifra de afaceri.
  • Administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II pot să facă o singură plată până la 31 decembrie 2019.

×