x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Montarea panourilor parazăpezi ar reduce costurile cu deszăpezirea

Montarea panourilor parazăpezi ar reduce costurile cu deszăpezirea

de Elena Stan    |    11 Feb 2010   •   00:00

Drumurile naţionale ar necesita 450.000 de panouri parazăpezi, care ar costa 40 milioane de lei, însă în prezent sunt montate numai 121.000, a declarat seful serviciului de întreţinere drumuri, Puiu Bălăjel. Acesta a precizat că numai anul trecut au fost furate 700 de astfel de elemente de protecţie.



"Costurile întreţinerii drumurilor ar putea fi micsorate sever dacă reţeaua de drumuri ar fi protejată de panouri parazăpezi, însă aceste sisteme sunt furate frecvent", a spus Puiu Bălăjel. Acesta a precizat că pe Autostrada A2 sunt 20.000 de panouri parazăpezi, iar pe A1 nu există niciunul, deoarece nu s-au montat.

Seful serviciului întreţinere drumuri a precizat că, în 2009, în afară de panourile parazăpezi, au fost furate mai multe elemente de protecţie de pe drumurile naţionale, respectiv parapeţi direcţionali, garduri de protecţie, semnalizări de circulaţie si indicatoare în valoare de aproximativ un milion de euro.

Reprezentantul Companiei de Drumuri a explicat că perdelele forestiere de protecţie (păduri pe suprafeţe mici n.r.) ar reprezenta o soluţie ecologică de viitor, pentru protejarea drumurilor în caz de viscol, deoarece acestea ar reduce mult costurile alocate deszăpezirii drumurilor.

FONDURI
Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Dorina Tiron, declara recent că iarna grea din acest an va necesita intervenţia pe 8.000 km. de drumuri naţionale, din cei 15.600 km., costurile fiind de circa 1,6 mld lei (380 mil euro), bani care nu pot fi asiguraţi din bugetul alocat în 2010 pentru reparaţii si intervenţii, de 437 mil lei.

Reprezentantul CNADNR a adăugat că bugetul pentru întreţinere 2010 (conform site-ului Ministerului Finanţelor) este de 437 milioane lei, doar 20% din necesarul solicitat de 2,2 miliarde lei. "Pentru o estimare minimă avem două milioane de metri pătraţi de plombe si covoare asfaltice (astupare gropi), pentru care ar fi necesară suma de 100 de milioane lei, ceea ce reprezintă 25% din bugetul alocat în acest an", a precizat Tiron.

Directorul general al Companiei de Drumuri a concluzionat că pentru lucrările de întreţinere de vară, ceea ce înseamnă semnalizare rutieră, marcaje, indicatoare si parapeţi de protecţie, nu mai rămân resurse financiare în bugetul din acest an, si nici pentru pregătirea iernii 2010-2011.

×
Subiecte în articol: economic