x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Morgan Stanley: “Europa şi SUA sunt periculos de aproape de recesiune”

Morgan Stanley: “Europa şi SUA sunt periculos de aproape de recesiune”

de Daniel Ionaşcu    |    18 Aug 2011   •   16:55

Europa si SUA sunt “periculos de aproape de recesiune', potrivit unui raport al Morgan Stanley citat de Bloomberg.

“Erorile recente, in special raspunsul incet si insuficient al Europei la criza datoriilor suverane si drama din jurul majorarii plafonului datoriei SUA, au afectat pietele financiare si au erodat increderea companiilor si consumatorilor', scrie analistul Chetan Ahya.

Economia Germaniei, cea mai mare a Europei, a crescut doar cu 0,1% in trimestrul al doilea, in vreme ce aceea a Frantei a stagnat, potrivit datelor Eurostat.

Morgan Stanley si-a scazut estimarea de crestere economica pe acest an si pe 2012. Pentru acest an, banca de investitii previzioneaza o crestere economica de 3,9% la nivel mondial, fata de 4,2% anterior. De asemenea, pentru anul viitor estimarea este de 3,8%, sub cei 4,5% proorociti inainte.

Banca a scazut si cresterea economica a Chinei, la 8,7% de la 9%, dupa ce si Deutsche Bank a scazut ieri estimarea pentru China de la 9,1% la 8,9% din cauza austeritatii din Europa, care afecteaza cererea de produse din statul asiatic. Pentru Hong Kong, Morgan Stanley vede o “recesiunea usoara'.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au eliminat din discutii emiterea de obligatiuni comune pentru zona euro sau cresterea fondului european de salvare.

PIMCO, cel mai mare fond de obligatiuni din lume, a anuntat recent ca Uniunea Europeana ar trebui sa lase Grecia, Irlanda sI Portugalia sa intre in incapacitate de plata sI in acelasi timp sa ia masuri ca Spania sI Italia nu vor avea aceeasi soarta.

Cele mai dezvoltate 10 state ale lumii vor avea in acest an cresteri economice de doar 1,5% in medie, sub estimarile anterioare de 1,9% (2011) sI 2,4% (2012), potrivit Morgan Stanley.

×