x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Motive de umflat salariile la stat: limba română e grea, taurul e rău

Motive de umflat salariile la stat: limba română e grea, taurul e rău

de Adrian Stoica    |    22 Dec 2020   •   08:17
Motive de umflat salariile la stat: limba română e grea, taurul e rău

Una din sarcinile viitorului guvern ar trebui să fie şi eliminarea haosului salarial din instituţiile statului. Chiar dacă România are o Lege a salarizării unitare în sistemul public din 2017, ea nu a reuşit să elimine în totalitate aberaţiile. În continuare multe din agenţiile finanţate de la bugetul de stat sau nu continuă să acorde diverse sporuri salariaţilor, deşi acestea nu sunt în niciun fel justificate. Pe de altă parte, aceste sporuri sunt acordate, de-a valma, tuturor angajaţilor. Aşa este cazul sporurilor pentru condiţii periculoase de muncă sau pentru condiţii vătămătoare, chit că în foarte multe cazuri vorbim despre o muncă de birou, care nu implică niciun fel de risc. În aceste agenţii, cu scheme de personal bine garnisite pe criterii politice începând de la vârf, multora dintre angajaţi le-ar fi greu să-şi justifice prezența şi, cu atât mai puţin, sporurile de pericol şi vătămare pe care le încasează lună de lună.

În subordinea Guvernului găsim Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. O instituţie cu peste 400 de angajaţi pentru care activitatea cotidiană reprezintă o permanentă sursă de pericol. Pentru a compensa acest risc, cele câteva sute de angajaţi primesc un „spor pentru condiţii periculoase de muncă”, în valoare de 15% din venitul de bază. Astfel, sporul maxim ajunge la 2.058 lei/lună, iar cel minim, la 630 de lei.

Riscul de a fi luat în coarne de taur

La Ministerul Agriculturii găsim şi Agenţia Naţională pentru Zootehnie. Pe site-ul său scrie că: „Agenția este autoritatea naţională competentă în domeniul zootehnic privind exploatarea, ameliorarea şi reproducţia animalelor, inspecţia de stat în zootehnie, controlul la producătorii şi prim-cumpărătorii de lapte, conservarea şi managementul durabil al resurselor genetice la animale”. Din parcurgerea listei de atribuţii, nu reies riscurile la care se expun cei aproape 300 de angajaţi ai instituţiei. Totuşi, ei încasează lunar un „spor pentru condiţii vătămătoare şi periculoase”. Evident, cel mai mare spor, 2.249 lei/lună, îl încasează directorul general al agenţiei al cărui salariu de bază este de 14.993 lei. Tot la Ministerul Agriculturii găsim şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.

Chiar dacă nu a mai fost actualizată lista privind drepturile salariale ale angajaţilor din martie 2019, deşi există această obligaţie, aflăm din vechiul document că şi aici se plăteşte un „spor pentru condiţii vătămătoare”. La nivel anului trecut, valoarea celui mai mare spor plătit a fost de 948 de lei/lună. Înregistrarea unei mărci, vătămătoare Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, care funcţionează în subordinea Guvernului, acordă angajaţilor săi un spor pentru condiţii vătămătoare de muncă şi unul pentru condiţii grele de muncă. Cele două sporuri, acordate după criterii necunoscute, rotunjesc veniturile angajaţilor începând cu câteva sute de lei pe lună, dar sunt şi multe cazuri în care sporurile depăşesc 1.000 de lei. Astfel, cele mai mari sporuri le încasează lunar directorul general adjunct şi directorii de direcţii, câte 1.768 de lei.

Greu cu limba română

Limba română nu este nici pe departe o limbă uşor de învăţat pentru străini şi chiar pentru români. Ea este una dintre cele mai complexe şi complicate limbi vorbite în lume, potrivit experţilor. Asta ar putea fi explicaţia pentru care angajaţii Institutului Limbii Române, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, primesc un spor pentru complexitatea muncii, în valoare de 15% din salariul de bază. Cum directorul general are cel mai mare salariu, şi valoarea sporului este cea mai mare, de 1.359 lei. Datele se referă la anul 2019 pentru că în acest an instituţia nu a mai publicat drepturile salariale ale angajaţilor, deşi este obligată să facă acest lucru.

Pentru condiții periculoase de muncă beneficiază de un spor special şi angajaţii Administraţiei Fondului de Mediu. În cazul lor, la acesta se mai adaugă şi un spor pentru condiţii complexe de muncă, fiecare dintre ele fiind de 15% din salariul de bază.

 

Pericole la tot pasul şi la Protecţia Copilului

În subordinea Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale funcţionează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Şi aici publicarea drepturilor salariale ale angajaţilor este facultativă, având în vedere că ea nu a mai fost făcută din septembrie 2019. Totuşi, potrivit ultimei postări, care include date de la sfârşitul lunii octombrie 2019, angajaţii acestei agenţii sunt într-un pericol mai mare decât copiii, drept pentru care beneficiază de un spor pentru condiții vătămătoare. Cel mai consistent sport era încasat de secretarul general al agenţiei, 2.487 de lei brut/lună, deşi riscurile la care se expune din spatele biroului său sunt numai de domnia sa cunoscute.

Să fie accidentați de calculator, riscul cel mai mare pentru angajații statului

×