x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Haosul facturilor la energie. Mulți români au primit facturi la gaze pe minus. ”Furnizorul este obligat să returneze din oficiu!”

Haosul facturilor la energie. Mulți români au primit facturi la gaze pe minus. ”Furnizorul este obligat să returneze din oficiu!”

de Redacția Jurnalul    |    10 Mai 2023   •   10:25
Haosul facturilor la energie. Mulți români au primit facturi la gaze pe minus. ”Furnizorul este obligat să returneze din oficiu!”

Mulți români au primit cu întârziere facturile la gaze. Unele dintre acestea au sume negative.

Adoptarea de către guvern într-un timp scurt a mai multor acte normative, prin care a stabilit prețurile la energie pentru consumatori, a creat haos. Astfel că furnizorii au trebuit să schimbe sistemele informatice pentru a recalcula prețurile iar facturile la electricitate au ajuns uneori cu mare întârziere.

Acum este rândul facturilor la gaze naturale să zăpăcească clienții. După ce furnizorii nu le-au trimis mai multe luni, acestea ajung una după alta, unele cu sume pe minus iar în anumite situații, consumatorii își pot recupera banii.

"Legea prevede că, în cazul în care este o diferență de plată mai mare de 100 lei, respectiv ar trebui să plătească furnizorul mai mult de 100 lei, furnizorul este obligat să returneze cumva, din oficiu. În cazul în care este mai mică, rămâne la furnizor și se scade din facturile ulterioare, dar sigur că dacă consumatorul are altă opțiune, poate să discute cu furnizorul", a explicat Ion Lungu, preşedinte AFEER, potrivit antena3CNN.

”Furnizorul de gaze naturale trebuie să calculeze factura în așa fel încât să îi factureze consumatorului final cel mai mic preț dintre prețul plafonat, prețul contractual și prețul final, așa cum sunt ele definite în Ordonanța 27”, a precizat și George Niculescu președintele ANRE.

Astfel că mulți români au primit, în ultimele 9 luni, facturi întârziate ori greștie. Vestea bună este că, începând din luna iunie, acestea vor ajunge la timp.

”Din informațiile pe care le am, și aș putea spune că sunt chiar de astăzi, situația este rezolvată practic la toți furnizorii. Cert este că în această lună, până la sfârșit, lucrurile vor intra în normal”, a mai spus Ion Lungu.

Circa 200.000 de clienți au primit facturi de regularizare pe minus în ultima perioadă, potrivit datelor ANRE.

Facturile la gaze

×
Subiecte în articol: facturi gaze energie