Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) SA vrea să prelungească negocierile cu China General Nuclear Power Corporation (CGNPC) pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cu încă şase luni, se arată în convocatorul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SNN, programată pentru data de 24 august. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 urma să fie pus în funcţiune în intervalul 2025-2030.
Pe ordinea de zi a AGEA se află “aprobarea continuării negocierilor asupra Documentelor Investiţiei în aceleaşi condiţii din Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, pentru o perioadă de până la 6 luni de la data aprobării instituţionale şi corporative, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricărei părţi de a înceta MoU fără nicio despăgubire printr-o simplă notificare scrisă către cealaltă Parte, în cazul în care nu s-a ajuns la un acord asupra Documentelor Investiţiei şi în măsura în care întârzierea nu a fost cauzată de respectiva Parte”, potrivit convocatorului.
Proiectul reactoarelor 3 şi 4 presupune construcţia a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma Centralei Nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 Mwh.
De asemenea, se va discuta şi "aprobarea mandatarii Consiliului de Administraţie să stabilească termenii şi condiţiile negocierilor ce vor fi derulate cu Investitorul Selectat de către reprezentanţii SNN în cadrul Comisiei de Negociere pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, în conformitate cu Memorandumul Guvernului României nr. 20/2683/13.07.2017".
Un nou consiliu de administraţie
Tot pe 24 august va avea loc şi Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Nuclearelectrica, unde se va alege un nou Consiliu de Administraţie provizoriu cu un mandat de patru luni. Aceasta, deşi actualul Consiliu de Supraveghere fusese ales în luna aprilie tot cu un mandat provizoriu de patru luni, urmând să fie demarate procedurile de selecţie a noi administratori cu mandat întreg de patru ani, în conformitate cu ordonanţa privind guvernarea corporativă în companiile de stat. AGOA îi va revoca pe actualii administratori, respectiv Ionuţ Mişa (care a demisionat după ce a fost numit ministru al Finanţelor), Eva Georgeta Andreas, Cristian-Romulus Anton, Cristian Gentea, Iulian-Robert Tudorache, Elena Popescu, ca urmare a expirării mandatelor la 26 august.
Lulache s-a încurcat în negocieri
Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, declara în octombrie 2016 că negocierile cu investitorii chinezi pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se vor încheia cu succes în termenul asumat, 20 decembrie 2016, iar la începutul anului 2017 va fi înfiinţată compania de proiect. Daniela Lulache va ocupa funcţia de director general al Nuclearelectrica până la 1 septembrie 2017, cand va pune capăt unui mandat început în 2013. În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi CGNPC au semnat un nemorandum de înţelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.
Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă asigură aproape 20% din necesarul de energie electrică al României